Långt mellan uppdateringarna…

Extremt långt mellan uppdateringarna i bloggen.
Doddes död har tagit mig mycket hårt, min skugga har försvunnit. 1½ år sedan nu och knappt att tårarna hunnit torka än..

Lilleman Frazze har blivit stor, han fyller 2 år i december efter jul.
Vi har avverkat några utställningar i vår och sommar, alla med excellent som resultat och placering i konkurrensen.
Nu får han växa på sig inför nästa säsong så får vi se hur det går då

I våras röntgades han både fram och bak och resultatet kunde inte varit bättre, HD grad A och ED 0, även ögonen fick en check och ua även där.

I sommar blev det BPH och han genomförde det med stöd av matte och helt till belåtenhet. FB-R fixat även det.
Alla tester genomförda med ett godkänt stämplat i rumpan.

Eddie hänger med. I våras var jag orolig för honom men efter att ha satt in lite tillskott så har han kommit tillbaka igen och är en pigg och glad pensionär som blivit riktigt bra kompis med Frazze. Eddie blev plötsligt gammal när Dodde försvann och han inte längre var yngst utan äldst.

Det var ett livstecken från oss, mest syns vi på Facebook nuförtiden.

Hundarna..

Inget varar för evigt och särskilt inte ett hundliv som är alldeles för kort..

Flocken har minskat betydligt här hemma. Förra sommaren hade jag tre gamlingar. I augusti var det dags för Tazzas sista resa, hennes cancer hade spridit sig till levern och hon var klar med livet.

Efter det tänkte jag att jag skulle få njuta av mina gamla gossar några år innan det var dags att ta farväl. Ack så fel man kan ha, Dodde fick åka in akut till djursjukhuset den 31 januari i år med en stor blödning i buken. Det var minuter ifrån att han dog i bilen men vi hann. Jag beslutade att operera efter att ha fått två alternativ av veterinären, avliva eller operera och båda slutar nog på samma sätt. Operationen gick bra men han behövde en blodtransfusion, som tur var passade en av de anställdas hundar. Dock kraschade Dodde igen under eftermiddagen men kom tillbaka, han ville leva och redan på natten var han på benen och med ut och fick lite luft. Efter 3 dagar på djursjukhus med ett par dagars intensivvård fick Dodde komma hem, medtagen men vid liv och med vila så kom han igen relativt snabbt och redan en vecka efter hemkomst så var hans blodvärden mycket bättre.

Dodde hade en tumör i mjälten, och mjälten hade brustit. Tumören skickades på analys och jag hoppades in i det sista att jag inte skulle få det enda besked jag inte ville ha men det visade sig att det var den värsta sortens tumör, hemangiosarkom, som är en snabbväxande elakartad tumör som sprider sig via blodbanorna. 1-2 mån överlevnad brukar de säga, Dodde fick 2½ mån, och vi fick en fin tid tillsammans med en pigg, lekfull och glad Dodde till sista dagen.

SONY DSC

Redan innan Dodde blev så svårt sjuk hade jag tingat en ny valp, en valp som skulle få växa upp med två snälla gubbar hade jag tänkt men det blev ju inte riktigt så. Lilla Frazze föddes på kennel Poetry’s 26 december 2016 och flyttade hem till oss två månader senare. En härlig liten kille med humör, humor och underbar attityd till livet. Dodde sa väl mest ”hej, ska du bo här, okej”, Eddie sa väl mer ”fy fan, vad har du släpat hem för äckligt..” men Eddie ändrade sig relativt snabbt och är idag världens bästa lekfarbror. Fast egentligen så är faktiskt Eddie och Frazze kusiner, pappa Billy och pappa Tino, båda från Combine, är halvbröder.

Första tiden fungerade Dodde som den tryggaste och snällaste pappa man kan tänka sig, talade om när något inte var okej och var den trygga famn Frazze alltid kunde sova i, en fantastisk pappa. De fick knappt 2 månader tillsammans, jag hade hoppats på flera år.. Den 18 april talade Dodde om att han var klar här, det var dags att lämna oss, orken var slut. Kvällen innan hade han sprungit och lekt ute i hagen. Mitt hjärta gick i bitar den dagen och kommer kanske aldrig att läka ihop igen. Alla hundar betyder mycket för mig men vissa betyder så oändligt mycket mer och en sån hund var Dodde..

SONY DSC

Så nu bor Eddie och Frazze här med mig, Eddie nyss fylda 9 år och Frazze som har hunnit bli 4½ månad. Frazze går valpkurs och har hunnit med att bli BIR och BIG 3 på utställning hittills i sitt liv. En kul liten kille, påhittig, läraktig, lyhörd och rätt snygg. Denna kille har jag letat efter i flera år och jag hoppas att han och jag ska få kul tillsammans framöver.

SONY DSC

Kastreringshysteri..

I dag så ska man som hundägare tänka på hundens etologi vid inlärning, aktivering och hantering. Vi ska berika hundens liv så den får utlopp för sin natur och vi ska använda mjuka metoder. Det låter väldigt sunt och bra. Hunden ska få vara en del av familjen, dela det vi har större delen av dygnet och äta bra mat.
Men… det pågår en kastreringshysteri, kastrerar man inte sin hane runt 1 års ålder så är man i vissas ögon en dålig hundägare. Det är synd om okastrerade hanar som måste gå runt och känna att det doftar löptik i grannskapet. Och har man en tik så ska den kastreras, helst så tidigt som möjligt för att den inte ska få juvertumörer och livmoderinflammation, och en del talar om att de vill undvika livmodercancer. Har någon någonsin varit med om att en tik fått livmodercancer? Har faktiskt aldrig hört att de ens kan få det..

Sååå… var tog etologin vägen i slutänden, är det verkligen inte naturligt för en hund att vara intakt längre? Är det mer naturligt att beröva hunden sina könshormoner som spelar en rätt stor roll i kroppen, som styr tillväxten av skelettet, som spelar roll för så mycket som händer i en hundkropp.
Visst är det bekvämt att veta att tiken inte löper och kan bli dräktig, man behöver inte passa henne, bekvämt att veta att ens hane inte kan göra valpar när han är på rymmen eller får springa lös lite som han vill på promenaderna. Kan vara bekvämt att en del hundar blir snälla ”mähän” i möten med alla olika hundar.
Lite mindre roligt när den rädda hanen blir ännu räddare när han förlorar sina modhormoner, eller både tik och hane som tappar sin identitet och slåss med allt som kommer i närheten.

Och jo jag har haft kastrerad hane och under en kort tid kastrerad tik, kastrerade av medicinska orsaker, det tycker jag är en väldig skillnad..
Som uppfödare vill jag inte att de hundar jag föder upp slentrianmässigt kastreras för att ”så ska man göra”, vi håller inte och jag hoppas att vi aldrig håller hundar som man gör i tex USA och England, jag hoppas att vi kan fortsätta hålla våra hundar på ett ansvarsfullt sätt. Som uppfödare vill man kunna utvärdera avkommorna så intakta som möjligt för att få full överblick över vad som var bra och vad som blev mindre bra i en kombination, det blir inte möjligt om var och varannan hund berövas en del av sin natur, vilket förändrar dem både kroppsligt och mentalt.

Så hur var det där med att följa etologin hos vår bästa vän hunden?

Sakta men säkert..

Sakta men säkert växer sidan och bloggen.

Eftersom jag just nu har lagt uppfödningen på hyllan så kommer förmodligen bloggen att handla om lite av varje, bara jag kommer igång och skriva. Letar efter bra tema till sidan men det är inte så lätt att hitta eftersom jag inte är så aktiv och läser så många bloggar och ser således inte så många olika teman. Helst skulle jag vilja utforma mer själv men det verkar inte vara så lätt så det får bli en senare fråga.

DSCN2024