Startsida Händelser

Händelser

2008

Datum Händelser
   
27 december Då var julen över. TACK för alla härliga julhälsningar, både gammeldags kort, mejl och i gästboken.
Tack för fotona som kommit med mejl, det är så roligt att se hur "barnbarnen" ser ut.

Gaija fick en välbehövlig genomgång före jul, det blev bad, trimning och nu är hon så fin gammeltanten. Pigg är hon också, blev piggare efter en eftermiddag på "spa", hon njuter verkligen av att bli ompysslad.

Valparna leker just nu här i köket, lika duktiga nästan som kusin Dodde på att massakrera mjuka leksaker, snart har vi vaddtussar över hela köksgolvet.
Snön lyser med sin frånvaro men vad gör det när det i alla fall är kallgrader, vi slipper i alla fall stampat jordgolv just nu.

Julen har jag och mina 5 vovvar firat själva här i Myrvarv, det har funkat bra. Agnes löper borta i Södertälje så en resa dit hade inte blivit så rolig med 2 hanar här hemma.
Tazza passade bra som tomte...
I går när jag fixade med hydroforen i min minikällare så stod jag och studerade rävens framfart över gärdet nedanför huset, perfekt på första parkett... Den jagade smågnagare i gräset och lyckades även med sin fångst. Tur man har så duktig livs levande musfälla ute. Jo jag har en till levande musfälla (nej ingen av hundarna även om Tazza säkert skulle ställa upp), jag har en sparvuggla som bosatt sig här i granhäcken, en mycket trevlig bekantskap och så otroligt liten.

21 december Nu var det en evighet sen jag skrev något här. Skolan hade julavslutning i fredags så nu har jag jullov ända till den 7 januari, det känns skönt.

Julkorten är skickade och här droppar det in julkort både i brevlådan och på mejl och det är SÅ roligt, jag älskar julkort! Fina kort på härliga wynntorpare har det kommit.

Fick en efterlysning från Indy (W. Eddie Meduza) med matte Ingela som gärna vill höra mer om syskonen och ha kontakt, jag kan förmedla mejladresser om ni vill komma i kontakt med varandra. Om det är fler som vill ha kontakt med varandra så hör av er så ska vi väl fixa det.
Hade jag kunskapen så skulle jag gärna lägga upp ett forum där vi kunde ha kontakt med varandra alla som har wynntorpare, byta idéer, tankar och erfarenheter. Något att fundera över...

Ska försöka sammanfatta året som gått nu under jul, massor av resultat har det blivit i år och jag är så stolt över er alla. Dessutom roligt med så otroligt mycket positivt som jag får höra.
Till sommaren så hoppas jag att det kan bli en resa till Lydnads-SM för att titta på Marika och Nellie. Det känns lite overkligt att en hund som jag har fött upp har tagit sig till SM-kval... Nu är det ju Marika som gjort jobbet och de är så otroligt duktiga och har ju Tina som support men ni är nog snart där ni också Tina och Rosso. De 2 tillsammans med Ingela där nere i Uddevalla kallas för... var det goldenmaffian?!?

30 november Dagens utställning är jag nöjd med trots att vi slutade som 4 av 4 i klassen, inget Hp. Inge E:son Thoor var det som dömde.
Kritiken löd:

"Bra huvud, utmärkt hals och överlinje, behöver mogna något i sin bröstkorg för att komma i rätt balans, stark benstomme, goda vinklar, bra pälskvalitet, har mycket spänst i sina rörelser, välpresenterad" Muntligt sa han att bara lite mer bröstkorg så blir han super...

Lille Eddie är faktiskt bara 6½ månad så han ska ha lite att växa i tycker jag.
Den stora fördelen med dagens placering var ju att vi kom hem i tid.

Ljusen är nu uppe i utegranen och lyser så fint. Ljusstakarna och stjärnorna får komma upp under veckan, varför ha bråttom...

29 november Säsongen börjar lida mot sitt slut och vinterdvalan närmar sig J Vet att Marika och Nellie ska tävla i januari också. Vi har en utställning kvar, jag och lillkillen.

Jag och valparna har varit i skogen och huggit en julgran, en utegran som nu sitter på plats, bara ljusen som fattas men vi hinner nog upp på vind innan det blir mörkt. Japp, allt julpynt har nu kommit ner...
Annars har vi världens tråkigaste väder, regn, lera och mörker men vi överlever nog det med.
Textilveckan i skolan är slut tråkigt nog, vi kunde haft minst en vecka till känns det som. En tovad rumpvärmare med dekorationer, ett tygtryck och en liten tovad golden retriever blev det under veckan, jätteskoj. Vi får använda salen och köpa material om vi har tid över och vill göra mer så det är inte "stängt" för oss.

Som jag tidigare sagt, hör gärna av er med både roligt och tråkigt som händer med wynntorparna, jag vill veta allt!!!

28 november Det är redan nu besöksrekord på hemsidan, drygt 9500 besökare hittills i år, väldigt roligt måste jag säga. Förra året, 2007, var det sammanlagt 9138 besökare under hela året.
25 november Denna vecka har vi textilvecka i skolan, gårdagen ägnades åt textiltryck på tyg då och idag har vi hållit på med ull och det var väldigt roligt, började förmiddagen med att karda, vi var några som ville lära oss från grunden så vi valde att karda för hand istället för med maskinen. Ett riktigt hantverk och roligt när tekniken börjar fungera, 150 gram ull tog några timmar att karda, låter ju inte mycket men det räckte till. Nästa steg var att tova, la ut ullen som vi kardat och på med hett såpvatten och sen gällde det att rulla, byta håll, rulla mer, på med mer hett vatten och rulla på tills det var en tovad platta på ca 50 x 50 cm. Då skulle den tvättas och tvättas, sista doppet blev i ättiksvatten och nu ligger den på tork över natten. Mycket jobb men väldigt roligt, det är skoj att tillverka saker med egna händer.
23 november Gårdagen i Arvika var verkligen rolig. Att bli BIR- och BIM-valp II, 6-9 mån, är inte så dumt. Nu var det ju en inofficiell utställning men vad spelar det för roll, roligt att vinna. Tack till Anna-Karin, Disas matte, som hjälpte mig att visa Ester, det går ju inte att visa 2 valpar på samma gång.
Valparna skötte sig bra, Eddie är inte helt bekväm med utställningssituationen men det blir nog bättre, Ester som aldrig sett så mycket hundar och människor på samma gång skötte sig helt exemplariskt, nyfiken och framåt. Eddies rosettsamling innehåller nu 3 st BIR-valp-rosetter, skoj.
Tack för de grattis jag fått, det värmer!
Nästa helg är det dax för Hammaröutställningen för Eddie.
19 november Nu var det LÄÄÄNGE sen jag uppdaterade här. Fullt upp mest hela tiden.

Har haft målarvecka i skolan, målade mina 2 första tavlor på duk, akrylfärg, och det var väldigt roligt. Det ena verket ska ramas in och hängas på väggen, den tavlan är jag riktigt nöjd med.
Snart har en hel termin gått i skolan, några av klasskompisarna blir nu klara och slutar till jul liksom våra gäststudenter från Polen, Rumänien och Ryssland, tråkigt men det kommer nya elever och nya gäststudenter till vårterminen och det blir nog lika bra.

Valparna i E-kullen har hunnit bli 6 månader, får lite rapporter då och då, kom gärna med fler, och det verkar gå riktigt bra med allihop. Minst 2 i kullen är riktigt duktiga på att öppna dörrar, den ena, Ludde, öppnar även utifrån, alltså utåtgående dörrar så matte har haft korsdrag och får numera låsa. Ella har jag sett på film hur duktig hon är på att öppna dörrar.
Eddie och Ester ska snart på utställning, alltid lika intressant, de kan ju ha en chans men det vet vi inte förrän efteråt.
Uffe bor kvar i Södertälje och jag verkar inte få honom tillbaka, han trivs bra och blir väldigt bortskämd och här hemma finns ju fortfarande tillräckligt många hundar så det räcker och blir över.

Annars håller jag just nu på med årets julkortspyssel, får se hur många julkort jag får iväg i år, tycker fortfarande att julkort som kommer med posten är väldigt roligt att få och att skicka men det är inte alltid tiden räcker till att få iväg julkorten.

I dag kom första snön, stora vita flingor dalade ner under förmiddagen men allt har nu smält bort. Snön får gärna vänta några veckor till men jag vill gärna ha kallt så man kan slippa stampat jordgolv ett tag.

Facebook har jag inte gått med i ännu, vet inte heller om jag vill det men skulle ju varit roligt att se bilderna på lilla Ebba. Det är så mycket man ska vara med i överallt och tiden räcker liksom inte till allt kan jag känna.

1 november Nyss hemkommen efter en underbar dag med hundträning, tips, fika och trevligt umgänge. Marika, Tina och Malin kom och jag har haft så trevligt, tack för att ni kom och jag gör gärna om det igen.
Vi hann med lite lydnadsträning med tips och råd och hjälp av varandra, samt apportering med ett litet sök och markeringar. Eddie och Ester fick sina första markeringar med främmande kastare och gjorde fina apporteringar och bra avlämningar, där finns mycket att jobba med framöver.
Marika och Nellie jobbade på fint liksom Tina med Rosso, Malin och Dima har kommit långt och tror jag fick med sig lite nytt hem, Dimas lydnadsapportering var bara så rolig att se när det gick upp ett ljus för Dima vad hon egentligen skulle göra, hon valde så rätt så rätt när hon fick chansen och det kommer att gå snabbt framåt. Tazza fick göra lite inkallning och apportering och det gick bra men vi har att träna på förstås.
Hoppas hemresorna gått smärtfritt för er!

Nu sover trötta valpar och Tazza och jag ska få mig lite middag.

Jag är grymt imponerad av Marika och Nellie som redan lyckats samla ihop SM-kvalpoäng till lydnads-SM 2009 och mer tävlingar är på gång!!

24 oktober En vän mår inte så bra just nu, hon har det väldigt jobbigt och det gör ont att bara tänka på men jag tänker på dig och finns när du orkar...

Valparna har hunnit bli 5 månader och mer, väldigt charmiga men 2 finns kvar och det är minst en för mycket...
15 oktober Fick ett mejl från Trolles (W. Callum) husse Rickard i kväll. Citerar delar av det här, hoppas det är okej Rickard. Trolle har bott hos Rickard i drygt ett år, kom som omplacering i augusti/september 2007 och har gjort strålande framsteg med husse som är väldigt duktig.

"God kväll Anneli!   

Så har då Trolle fått sitt 3:je förstapris i lydnad II (Helsingborg 3:je placering 171 poäng, får väl anses hyfsat) och har då infriat de två mål som varit uppsatta för honom i år. Uppflyttad till högre Klass spår och LP2 Lydnad. Jag är så stolt över honom. För mig är han det bästa som hänt och han är väldigt populär, med sitt strålande humör, villig att arbeta och ändå bruka allvar när det krävs. Han går nu lös över allt tillsammans med Sassy, till och med i centrala stan. Stannar vid varje trottoarkant och väntar in husse innan han går över. Han bryr sig inte längre om varken hundar, kaniner eller annat vilt, har blivit väldigt bunden till husse. Är en riktig plåsterlapp, men på ett positivt sätt. Nästa års mål blir i första hand uppflyttning till elit spår. Han har stor potential att komma hur långt som helst. Bara han får vara hel ock frisk. Hittills har han varit frisk som en nötkärna."

9 oktober Ssshhh, inte så högt men den stora dagen närmar sig... Vilken stora dag då? undrar ni säkert... Jo Gaijas stora dag, mormor/farmor/mamma Gaija fyller 10 år på lördag, då ska det firas med riktig tårta, prinsess eller så... och tanten ska serveras en rejäl bit.

Brukshunden har kommit ut och även där finns Marika och Nellie omnämnda, roligt roligt...

Annars händer inte så mycket, höstgeggan har infunnit sig, inne blir det stampat jordgolv efter någon dag, hösten är definitivt här.
Eddie och Ester växer, ja mest benen men söta är de. Syster Ebba träffade jag för några veckor sen och hon hade det så bra hos Åsa med familj, en käck framåt liten goldentjej. Annars har jag fått lite rapporter via mejl och det är alltid lika roligt att få.

25 september Golden Nytt har kommit och en liten liten notis fick vara med om U-SM på ungdomssidorna, trevligt att det inte uteblev helt i alla fall.
Ser så trevligt ut att ha sin härliga uppfödning med.
24 september I dag har vi haft en dag med krokiteckning i skolan, ja just det modellteckning med nakenmodell. Jätteroligt och intressant. Läraren var doktor i modellteckning, väldigt kunnig alltså och tittade på det vi gjorde, lärde ut nya tekniker osv. Vi fick titta på allt som vi alla hade gjort och det är ju så spännande. Nu ska jag bara köpa lite fixativ så jag kan fixera mina kolteckningar för jag ska faktiskt spara mina alster.
Annars är detta en skrivarvecka för oss så vi skriver små berättelser på tid bla. Så det är skapande för hela slanten denna veckan.
21 september I går var lillkillen Eddie (W.Edwin Aldrin) åter på utställning. Det var 2 hanar i hans klass, av två helt skilda typer nästan som två olika raser, domaren hade väldigt svårt för att bestämma sig vem som skulle stå som segrare, det var rörelserna för dagen som fick avgöra, Eddie rörde sig bättre och var fastare i kroppen. Lillkillen är för go att ha med, så duktig!
Han blev BIR-valp och sen även BIG 3-valp i åldersklassen 4-6 månader.

Eftermiddagen tillbringade jag en sväng på Årjängs marknad som går av stapeln i helgen. Årets händelse i Årjäng och den stora hemvändarhelgen i bygden. Lite smått hittade jag att handla men inget som var så där direkt onödigt tycker i alla fall jag.

19 september C-kullen har hunnit passera 3 år, GRATTIS till er alla.

Vad stolt jag blir när jag får läsa artiklar i både Hundsport (SKKs medlemstidning) och Apportören (SSRKs medlemstidning) om Marika och Nellie. Dessutom är de med på bild. Tråkigt att rasklubben, GRK, tydligen inte hade plats för reportage om våra duktiga ungdomsekipage i lydnad. Det om något borde klubben nappa på, om inte annat än för att visa hur mångsidiga våra gyllene vänner är och för att sporra våra ungdomar till att satsa på träning med sina hundar.
Synd bara Marika att inte Nellies alla titlar är med i reportagen, det ser onekligen lite häftigare ut...

Jag har fått en rapport från Trolle i Skåne, Rickard berättar att de har blivit uppflyttade till högreklass spår i bruks på första försöket och kommer att ha LP II när säsongen är slut. Vad roligt det är att få mejl med resultat. Ett stort GRATTIS!!!
Jag vill inte förringa några andra av mina uppfödda kullar men denna C-kullen är allt helt fantastisk.

Snart har jag bott här i Värmland i 15 år, i november, känns ibland som om det är dax att prova på något nytt. Iofs så provar jag ju något nytt just nu när jag har börjat studera men lite miljöombyte vore inte helt fel...

12 september Fotoveckan på skolan är slut och den har varit väldigt lärorik.

Vi har fått fota, självklart... svartvitt med helt manuell kamera. Vi har provat på framkallning i mörkrummet i filmlabbet, och då pratar vi om att det var helt kolsvart och man skulle klara av att fixa det, ta ur filmen, rulla upp den på spiral, fixa med vätskor och pytsar, allt i totalt mörker men det går det med.
Vi har provat på bildframkallning och snacka om magi när bilden framträder i framkallningsvätskan, otroligt intressant och dessutom få se sina egenhändigt tagna bilder på papper så att säga.

En mindre vetenskap och otroligt roligt att ha provat på. Inte nog med det, vi har fri tillgång till film- och fotolabb på vår fritid så det ska nog testas lite mer framöver tror jag bestämt. Vi får också låna kamera om vi behöver.

Vi, Elizabeth och jag, körde övertid på fredag eftermiddag bara för att det var så himla roligt med fotoframkallning.

7 september Har varit en tur till Åmål idag, tittat på när Marika och Nellie tävlade eliten. Jätteduktiga är de men tyvärr gick det inte hela vägen idag.
Eddie och Gaija fick följa med, Gaija trodde att hon skulle ut och tävla, förväntan riktigt lyste om henne när vi kom fram men så var det ju inte, hon fick dock komma ut och gå lite fot och göra några små övningar och blev väldigt nöjd. Eddie skötte sig bra för att inte ha varit med så mycket.
Som vanligt jätteroligt att träffa Marika, Tina, Nellie och Rosso. Inte underligt att Dodde är så mysig och trevlig med en så mysig pappa som Rosso. Stilig är han också killen.

Tävlingsresultaten droppar in och jag har inte hunnit uppdatera, det kommer...

Stort GRATTIS i alla fall till Kerstin och Ada som tävlat eliten på mycket fina poäng idag.
Grattis också till Cissi och Diva som snart har LP I i hamn.
Malin och Dima, Anna och Ludde ni kommer igen på nästa tävling, det är härligt att ni alla kämpar på så fint.

Elton ska på ombesiktning på tisdag och sen ska han förhoppningsvis flytta till Torbjörn i veckan.

2 september I dag flyttar Ebba till ny familj, inte så jättelångt bort, Munkfors blir det.
I går var hon på tur till Årjäng för ombesiktning som gick alldeles utmärkt och vi tog även en tur till Brukshundklubben och träffade collietjejen Cleo, något äldre än Ebba. Tänk vad en blå colllietjej kan vara läskig men det gick allt bra till sist men lek hann de inte med eftersom det kom mer folk, barn och hundar.
Bilresan gick också bra, hon fick sällskap av mormor Gaija.

Dax att uppdatera resultatsidan, Trolle, Nellie, Ada, Diva och kanske någon mer har varit ute på plan och i skogen.

30 augusti Ojojoj, månaden snart slut och jag har knappt skrivit något.

Tiden springer iväg när nya saker händer i livet.
Har ju börjat skolan igen, ett år på folkhögskola har jag tänkt. Hittills väldigt trevligt och intressant, jag tror att fortsättningen blir bra också.

Tyvärr blev ju MH inställt i mitten av augusti, väldigt hastigt. På lördagen blev det en väldigt improviserad kennelträff, då Casey ändå kom på besök från Gotland, Dima fanns i Årjäng och Nellie och Rosso kom på besök. Tack för besöket, det var roligt att ni kom hit.
Att träffa Casey efter ett år var också väldigt roligt. Skönt är alltid att se att en omplaceringshund faktiskt inte längre är min hund, hunden har en ny familj som den värderar högre än mig. En trevlig middag på fredag kväll hann vi med också, jättetrevligt Helen!

I dag har jag varit och visat mina hundar på Hundens dag på Årjängs Brukshundklubb. Lille Eddie fick följa med, bra miljöträning. Tipspromenad var det också och den gick jag och vann, ett fel och närmast på utslagsfrågan, alltid kul!

9 augusti I dag har det blivit bad för alla 4 små trollen, oj så rena och mjuka de blev, mysigt!
Tog dem 2 och 2 i badkaret för att det skulle bli mindre spring och de skulle ha lite sällskap och det fungerade riktigt bra.

Annars har det varit en dag med både sol regn och lite lite åska.

8 augusti Dags för 12-veckorsvaccinationen så det blev en tur till den stora metropolen Årjäng, smockat med turister. Det gick bra hos veterinären. Valparna fick nu åka bil, gå i koppel i Årjäng vilket alla gjorde bra utom lilla Essie, hon visade att 4 tassar kan växa fast i marken men men tur att de fortfarande är bärbart format på de små...
6 augusti Tack för gratulationerna men det var ju förstås Marika och Nellie som gjorde jobbet! Roligt är det i alla fall.

Lille Eddie flyttade i söndags och det går jättebra med honom hemma hos hans nya familj och nya kompis Zeb, en goldenkille på 5 år.
4 stycken valpar återstår så funderar du på en valp härifrån så hör av dig nu, än finns några kvar och snacka om härliga valpar och nu längtar de efter nya hem.

3 augusti Idag är jag enormt stolt över Marika och Nellie som tagit SILVER på ungdoms-SM i Mölndal, en golden hamnade i topp också efter en rafflande första halvlek igår då de två goldentjejerna låg på delad 1:a plats.

Blir det tangerat besöksrekord idag eller hinner några till komma in på sidan, kul är det i alla fall att så många tittar in! Nytt rekord blev det, 72 unika besök! Tack så mycket!

2 augusti Nytt besöksrekord igen och det med besked. 63 unika besökare idag!
1 augusti I går var jag på byfest, Myrvarvsfest, på stranden ute på öna. Det var tipspromenad med kluriga frågor, grillning, knytkalas, vin och himla trevligt. Nu känner man de som bor omkring en lite bättre, har i alla fall blivit presenterade. En vacker kväll med trevligt sällskap, det är aldrig fel. Vi hade en musikant med i sällskapet också så lite gitarrtoner spreds över sjön.
Stig håller på och gör så fint ute på ön, Bibi och jag fann att vi har gemensam släkt ganska nära i leden, från Tornedalen (fascinerande att vara släkt med en av de närmsta grannarna i Myrvarv), tänk vad världen är liten, åldermannen John var också med, över 90 år har han hunnit bli, Per och Ulf  hade hundarna med sig liksom även ett par andra, mina vovvar fick dock stanna hemma.

Hemvägen bjöd på bäver i älven, nyfiket sicksackade han sig fram för att se vad jag var för underlig figur, flera minuter kunde jag studera honom innan han dök med ett ljudligt plask med den breda svansen, men han kom strax upp igen en liten bit bort och simmade obekymrat vidare.
En häger lyfte med ett rop i skymningen och myggorna surrade.

30 juli Har knåpat ihop en ny logga på startsidan, visst blev den fin. Ada är det som är fotomodell från jaktprovet i Sunne 2006, en del kanske känner igen bilden från den nya valpbroschyren där den är med. Tycker själv att bilden blev superbra med blicken i kameran som på beställning, gräset i förgrunden till höger, de underbara vattenvirvlarna och speglingen i vattnet.

Kan hända att det inte blir fler valpkullar på Wynntorps kennel för en lång tid framöver, så vill du ha valp härifrån så är det bara att passa på nu. Känns som om jag inte har så mycket att fortsätta på just nu och detta att det inte går att sälja valpar gör att jag då inte vågar satsa igen inom de närmaste åren, jo tyvärr kan det bli så. Har haft enorm hjälp med denna kullen och det är jag evigt tacksam för.

Har idag tangerat rekord i antal besökare på hemsidan, än så länge ska tilläggas, kvällen är inte slut än, 47 st i dag, roligt med många besök!
Nej nu får jag uppdatera, det är nytt rekord idag, 49 st besökare...

29 juli (2) Hösten närmar sig, kvällarna har blivit mörka och älgen har i kväll hälsat på i trädgården. Dodde talade om för mig att det var något ute som inte skulle vara där och där stod han, älgtjuren, och smakade på mina äpplen. Stor och ståtlig med både rejäl skäggtapp och stora horn, han lever nog inte efter älgjakten stackarn. Dock kunde han ju hålla sig i grannens trädgård istället, jag vill ha mina äpplen själv. Han var inte det minsta bekymrad över att jag tjoade på honom eller kom ut och fotade.
29 juli Lite tankar kring våra härliga golden retriever (säkert trampar jag några på tårna)
Kunde ju inte ta någon tur till Ransätersutställningen i år som jag brukar pga valparna här hemma men det var säkert inget som jag missade förutom lite shopping men pengarna behöver jag spara på.
Jag blir egentligen mest ledsen när jag åker på utställning numera. Man möts av stora lufsiga "vita" vovvar som de kallar golden retriever, funderar ofta på om de är släkt med newfoundland eller kanske clumberspaniel. Viktmässigt är en del uppe i över 40 kg ja vissa uppåt 50 kg, så mycket ska inte en smidig jakthund väga, det är rent groteskt.
Vet att jag någon gång i forntiden såg en viktangivelse i en rasstandard, vet inte om det var den engelska men där stod att hanar bör väga mellan 31-35 kg ca, då är ju tom min Uffe för tung, han ligger på ca 38 kg när han är i bra kondition och då menar jag bra kondition för hans höfter som ju har grava fel.
Inte nog med vikten och storleken, ja höjden överstiger 62 cm på många hanar, de har underliga huvudformer, stora runda skallar, för mycket stop som pointer eller för lite så de ser ut som vita flattar. Hängande läppar och ögon, öron som trillat ner på halsen någonstans. Hud i överflöd både här och där. Man kan se korta ben, ni vet väl att förhållandet manke- armbåge ska vara lika som armbåge-mark, dvs 50-50, har väldigt svårt att finna detta på några alls idag, min gamling Gaija har det men anses som luftig och långbent av vissa domare. Vissa golden retriever ser ut som settrar uppifrån, dvs väldigt tunna, smala över bröstet, från sidan en djup, nästan för djup bröstkorg men välvningen saknas.
Har också funderat på hur många är konstruerade fram, ser sällan snygga välvda nackar som man hittade förr eller rejäla mankar och trevliga överlinjer, nej det är både svanhalsar och hjorthalsar och långa, gungiga, rullande ryggar. Saknar stramhet, lagom med hud och bra pälsar, antingen ser pälsarna silkiga ut eller så finns det i sån mängd att man undrar var hunden är.
En del kan röra sig riktigt bra men det börjar bli för mycket show över det, det ska springas så fort att hundarna mest bara sprätter med bakbenen, har man börjat mäta hösta bensparkarna eller vadå?!?
Sist men absolut inte minst, hur kan man premiera hundar med svansen i backen eller mellan benen? Då har man missat essensen i rasstandarden för hur en golden retriever ska vara. Vart tog det frimodiga, lyckliga vägen, den vänligt viftande svansen, glada blicken, den stora toleransen som avspeglar sig i hur de möter andra hundar i omgivningen, det ska ju även vara så på utställningen.
Ofta hör man bortförklaringar som: - vi har inte tränat på sån miljö, h*n är inte van vid ****, osv. Nonsens! En stabil, trygg hund klarar nya miljöer, behöver inte tränas, har modet att ta för sig.

Men jag vill också säga att jaktisar inte är svaret på allt!!! (mer kommer nog...)

25 juli Jag blir bara mer och mer nöjd med valparna, de utvecklas mycket trevligt, verkar ha en bra balans mellan självständighet och samarbetsvilja, att äga saker verkar inte vara deras grej, jo inför syskonen men inte inför mig, de kommer glatt med saker till mig och visar stolt upp dem.

Jag får små bildrapporter från Kerstin med Ella och de får mig att sitta och skratta högt för mig själv. Det är en otroligt påhittig liten dam, har egna fiffiga lösningar på problem och finner alltid något roligt att hitta på inne i lägenheten när hon har lite tråkigt.

Annars har här varit målardag idag. Min ena ytterdörr som pappa så fint renoverat har nu blivit grön. En härlig, rätt mörk grön färg som heter grön jord. Det behövs minst en omgång färg till på dörren så det är morgondagens projekt.
Även ett par silutettskyltar har jag hunnit med att nästan färdigställa, lite målning återstår sen leverans till beställarna.

Lille Edwin har idag fått en koppelpromenad för första gången och det gick alldeles utmärkt. Dodde följde med som stöd men det hade nog klarat sig ändå.
Börjar bli dax för bad för de små igen, jordiga gropar och tidningssvärta sätter sina spår.

De vuxna ska få en omgång Frontline i pälsen, fästingarna är inte roliga just nu, har aldrig varit med om att de varit så "aggressiva". Jag hade en som höll på att borra sig in i naveln för ett par dagar sen och har plockat flera som krupit på mig och alla har jag troligtvis fått på mig i trädgården. Nej tacka vet jag kallare vintrar så krypen dör.
Gaija har varit halt och svullen i en baktass men nu verkar det ha gett sig och hältan är borta, skönt!

23 juli Uffe har åkt på semester, till Södertälje. Han följde med syrran Agnes när hon åkte hem. Lite tomt är det här nu, bara 3 vuxna kvar och inte en enda som skäller. Uffe har ju annars varit gårdens vakthund.
Jag har sagt det förut men det tål att sägas igen, jag har UNDERBARA föräldrar, hoppas att ni förstår det!

Var på GRKs KM i Sunne i lördags. Trevligt att träffa lite folk som man känner och titta på duktiga hundar. Synd att det inte var mer publik för det var väldigt publikvänligt upplagt.
Tazzas halvsyster Lykka blev klubbmästare i elitklass, roligt! Grattis Katarina och uppfödaren Ulla förstås!

12 juli Har suttit och uppdaterat Resultatsidan och det har redan hunnit bli en hel del fina tävlingsresultat i år, ni är så flitiga och dessutom duktiga, mycket glädjande!

Ja i år går det trögt att sälja valpar, dessutom bor jag visst lite för långt bort men tänk vad de missar som tycker det. Årets kull är härliga men det kan man ju läsa om i deras egen Dagbok.
En har flyttat och det är lilla Ella, hon bor med Kerstin och moster Ada och moster Catja som ju kommer från mig också, dessutom farbror Isak, en snäll äldre herre och även katten Lisen ingår i hushållet.

6 juli Jag har flera platser kvar på MH i augusti, trodde nog att fler i D-kullen skulle anmäla sig,  anmälningstiden går ut den 10 juli, efter det datumet går platserna till reserver och andra hundägare så glöm inte anmäla nu, tillfället kommer inte igen.
Jag vill väldigt gärna att ni kommer och vi har gjort en överenskommelse vid köpet också, kommer ni inte så vill jag väldigt gärna veta varför...
2 juli GRATTIS till alla Wynntorpare som varit ute och tävlat, ni är så duktiga alla. Att bara komma till start är stort, ta pris är ännu större och när det går framåt och det blir titlar så känns det väldigt bra även för mig.
Jag suger åt mig av berömmet i gästboken och blir lite generad... det är ju ni som gör jobbet med mina "valpar".

Vad roligt det är när ni gör egna hemsidor också, jättefina är dom. Klart man ska ut på nätet och visa det man är stolt över

25 juni Dagarna går och valparna växer.
Mamma har varit här över midsommar och träffat "barnbarnen". I morgon kommer pappa hit för några dagar och en mycket saknad Gaija kommer hem igen, det har verkligen varit tomt när tanten har varit borta, älskade Gaijamaja.

Dodde har vuxit till sig sen valparna kom, om det beror på valparna eller ej vet jag inte men han börjar bli en stilig kille, pälsen glänser som guld, är inte särskilt riklig än men på väg att växa ut. Han gillar valparna skarpt.

11 juni Idag har jag fått Golden Nytt, och jag är med, fick förfrågan om att vara med och svara på frågor om funktionsbeskrivningen, så vi är med, "Uppfödare om funktionsbeskrivning" där finns vi med bland några fler uppfödare. Kul att bli tillfrågad och få vara med tycker jag.
Jag är också nöjd över vad jag skrivit för svar på frågorna.
6 juni Länge sen jag uppdaterade nu ser jag. Mycket jobb med valpar och annat.

Catja och Kerstin har varit i farten i brukset igen, drygt en månad sedan debuten i appellklass och nu start i lägreklass spår, de fixade det galant med god marginal efter 10-10 på spåret och trots ett guldkantat 0-0 på budföring. Härligt jobbat tjejer!!!
14 startande, 4 klarade spåret, Kerstin och Catja fick placering 2

Ni anar inte hur roligt det är att få in resultat och skriva in det här på hemsidan, det är mycket roligare än att vara ute och tävla själv faktiskt.

Valparna har haft sitt första besök idag och det gick fint.

21 maj E-kullen har fått egen sida och egen dagbok så nu kan ni läsa mer där.

Tack till er valpintresserade som hör av er och talar om ifall ni hittat valp hos någon annan uppfödare, det gör det lättare att planera och ger även andra chansen att kanske finna sin drömvalp!

Gräset växer och gräsklipparen går flitigt. Den startade på första rycket som den brukar göra varje vår.

19 maj Stolt man blir över sina "valpköpare".
Marika och Nellie fixade championat på 3 raka i eliten, både förstapris och segrar. Härligt med så duktigt ekipage....
Men vi har fler på gång! Rosso ska väl starta eliten framöver och Ada är inte heller långt bort nu.

Valparna käkar och växer, ögonvrårna blir djupare och djupare för varje dag, inte så många dar kvar nu innan de får ögon. 8 dygn har de hunnit bli och är så runda och goa allihop, en fröjd att se mor och barn i valplådan. Agnes är jag verkligen imponerad av!!!

16 maj Nu kommer lite uppdatering om valparna som ni säkert har väntat på.
8 st blev det, 4+4, en tik som växte lite dåligt i början men jag hoppas att det ska gå bra även med henne. De är lugna, tysta, äter bra och Agnes är den bästa mamma man kan tänka sig, lugn, trygg, vill vara med i vardagslivet redan och håller så rent och fint att det inte syns eller märks att det finns bebbar i lådan.
3 st är något ljusare och resten har bra med färg, alla kommer att få fin färg som vuxna.
Bilder kommer så småningom, har lite dåligt med plats på hemsidan just nu och egen sida ska de små få också och en dagbok ska det väl bli.

Uffe bröt en klo igår, slarviga matte hade klippt dåligt men ingen större skada skedd utan det gick att fixa med klotång, blodstopp och Aloe vera Quick Help Spray. När jag kom hem senare på kvällen så var det knappt synligt och idag leker han som vanligt i hagen.

12 maj Stort tack till er som kom på funktionsbeskrivningen och gjorde dagen så trevlig. Vi hade ju även tur med vädret, strålande sol och värme men lite väl mycket mygg i skogen.
Alla skötte sig så bra och har blivit trevliga tonåringar!
Tack till Tomas och Veronica också som kom och beskrev mina "monsterbarn"!!!
Synd att inte Tina och pappa Rosso var på plats men ibland händer saker man inte kan råda över, vi ses förhoppningsvis framöver ändå.

Söndagen bjöd på valpning, mer om de nya små liven kommer senare, allt har gått bra så här långt i alla fall utan problem. Agnes är en lika duktig mor som sin mor.
Gaija har blivit mormor och Wynntorps första egna uppfödda tik har fått valpar....

Stort GRATTIS igen till Marika och Nellie som varit ute på elittävling igen, vinst och förstapris, har ni löst prenumeration eller???
D-kullens pappa Rosso har varit på lägreklass spår och blivit godkända,
GRATTIS, nästa gång kommer uppflyttningen!!!

9 maj I morgon har vi funktionsbeskrivning här. 6 st från D-kullen blir det totalt, det ska bli roligt att se dem igen.

Agnes, hon närmar sig valpning nu, de borde komma inom det närmaste dygnet som det ser ut.
Agnes har gått in i sin egen lilla värld nu i eftermiddag så vi väntar och väntar på att något ska hända. Rapport kommer så fort vi vet mer...

7 maj I kväll för 6 år sen såg Wynntorps första valpkull dagens ljus, först ut var Uffe, en riktig kluns som fortfarande bor kvar hos mig. Stort GRATTIS till er allihop!!!
Mamma Gaija fick sin första valpkull. I går åkte Gaija på semester, hon ska bo i Södertälje i 2 månader är det tänkt medan Agnes bor här med sina kommande valpar. Gaija har knappt varit ifrån mig sen hon flyttade hit i december -98 så det känns väldigt tomt just nu men hon verkar må alldeles prima och det är ju inget nytt ställe hon tillfälligt flyttat till för där har hon ju varit många, många gånger.
Vilken dag som helst nu ska ju Gaija också bli mormor.

I går var vi på agilityträning igen, jag och Tazza och hon är så duktig, tränade på slalom och säcken samt några kombinationer. Agility passar Tazza perfekt, det är fart och fläkt och hon får skälla om hon känner för det. Godis kommer det i massor.

Vi har idag en helt underbar sommardag, värmen slår emot en när man tittar ut, så härligt och hundarna kan vara ute i sin hage och njuta av livet.

4 maj Hur stolt kan man bli.
Malin och Dima har varit på tävling igen och fick ytterligare ett förstapris i "ettan", Dima mina vänner är bara knappt 14 månader.

Sen fick jag ju den härliga rapporten från Marika, hon har tävlat med sin Nellie och debuterat i elitklass med strålande resultat och vinst trots några förarmissar. SM väntar Marika (men känn ingen press...)!!!
Kenneln har fått sitt första elitlydnadstävlande ekipage och fler ska det väl bli.
Uppdatering av resultatsidan kommer strax!
Stort GRATTIS till er!!!

Agnes går här och jäser, go rund mage och fortfarande glad men lite tröttare förstås. Vi håller på med förberedelserna för fullt...

Kommer att omorganisera lite på hemsidan men det är nog inget som någon annan än jag kommer att märka av. Lite bilder försvinner för att ge plats till annat.

2 maj Nu har resultatet från Högskoleprovet dykt upp i brevlådan. Det blev klart över förväntan, 1.4 av möjliga 2.0, hamnade bland de övre 21%. Kan ju bara säga att jag är väldigt stolt över mig själv. Medel låg på 0.95....  Har förstått att man ofta hamnar betydligt sämre första gången man gör det så jag är mer än nöjd!!!
1 maj Glädjeresultat idag från tävlande Wynntorpare, läs mer på resultat.
Dima och Malin har tävlat lydnadsklass I igen med en hedrande 2:a placering och höga poäng.
Kerstin har debuterat med Catja i appellklass spår och det slutade med vinst och uppflyttning med finfina poäng.
Kerstin har även hunnit att tävla med Ada och äntligen trillade sista förstapriset i lydnadsklass III in och Ada kan nu lägga ytterligare en titel till sin samling, nämligen LP III. Dessutom vann de sin klass med bra poäng.

Agnes har kommit hem nu i väntan på valpning. Hon är inte enorm men jag är ju inte helt säker på när valparna behagar titta ut (men det är man ju aldrig). Magen är rätt stor, det rör sig där inne och hon är verkligen dräktig, visar på alla sätt. Snart dax att sätta upp valplådan också.

26 april Agnes växer men är pigg och glad fortfarande, lite tröttare framåt eftermiddagen. Snart kommer hon hem, ska bli spännande.
21 april I dag har man namnsdag, det står Anneli i almanackan.

Enligt de nästan dagliga rapporterna så är Agnes väldigt dräktig, så spännande!!!

19 april Enligt rapporterna så växer Agnes mage. Nu vill vi inte ha något nytt rekord utan en lagom stor/liten kull.
16 april Saknar nu svar från 2 i D-kullen om funktionsbeskrivningen, 6 st kommer, 2 st kan inte komma!

Är inte Agnes dräktig så vet nog inte jag hur en dräktigt tik ser ut men allt kan ju hända de närmsta 4 veckorna.

I går var jag och Tazza på Agilitykurs och Tazza tyckte att det var så himla skoj...

I går han jag även med att plantera mina pelargonsticklingar som kom med posten, har beställt från odla.nu, sticklingarna såg fina ut och jag hoppas att de växer och frodas som de ska och kan pryda sin plats ute så småningom.

Gaijas bror Bobby finns inte mer, vi tänker på dig Maria, Bobby var en härlig kille!

13 april I dag har Agnes kommit på besök och allt tyder på att hon är dräktig, så nu hoppas vi att det är så och att det så småningom blir valpar här i mitten av maj.
11 april C-kullen är något alldeles extra, 6 av 10 i kullen är nu ute på tävlingsbanorna i framför allt lydnad och jag tror att det blir åtminstone en till i framtiden. Jag är stolt över er och alla ni andra härliga valpköpare... jag är stolt över er också allihop som aktiverar och kursar och har härliga stunder ihop med er kompis.

Kanske, kanske blir det ett nytt gäng valpköpare i sommar, hoppas, hoppas!!!

Lommen har jag hört i kväll ropa sorgset över sjön, första gången i år, ett vårtecken... Sångsvanarna har jag sett, häckar troligtvis vid sjön, ormvråkarna verkar vara ett par blir kanske ungar här någonstans i vår, mina små vänner talgoxarna håller reda på mig minsann. Får kamma igenom vovvarna så de får lite päls att fodra bona med.

8 april Jag saknar anmälningar till Funktionsbeskrivningen 10 maj!
Dante, Disa och Dima är anmälda men var är resten av er???

Tyvärr inga nyheter om Agnes men till veckan får jag förhoppningsvis träffa henne och kan se lite själv kanske. Nu är det 4 veckor sen parning men eftersom det är första kullen så är det svårt att veta om hon är dräktig eller skendräktig.

5 april Idag har jag gjort något nytt i mitt liv igen, försöker ju göra nya saker med jämna mellanrum, det är otroligt spännande kan jag ju säga.

Dagens nyhet var Högskoleprovet, så jag har varit på universitetet i Karlstad för första gången också. Snacka om pressad dag, start med första delprovet av 6 kl.8.20 och sista delprovet var klart kl.16.10, raster jovisst men prov hela dagen, blodsockerfall mitt på dagen som tur var vid lunchdax, druvsocker inköptes inför eftermiddagen, det hjälpte.
Jag är faktiskt nöjd, har "rättat" provet på internet i kväll och det var ingen katastrof för att vara första gången. Nu ska jag vänta på att det officiella resultatet kommer om 4 veckor ca, då vet man vilken "poäng" man hamnat på.

Har drabbats av en muskelbristning tror jag, högg till i vaden i morse när jag skulle skutta uppför en trappa på universitetet, ja man är väl inte så ung längre kanske, eller jo det är man väl....

3 april Första röntgenresultatet har kommit för D-kullen, W. Doris "Kendra" har HD grad B, dvs fri från HD och armbågar ua, ögon ua. Härligt!
2 april Besiktigat bilen idag i Bengtsfors och den gick igenom utan en enda anmärkning eller påpekande med kommentaren -"det här såg väldigt bra ut". Snacka om lättnad att inte behöva göra något. Visst kan saker hända ändå men det får man ju räkna med.

Vårtecknen duggar tätt just nu!
Dagens vårtecken: rödhake och bobyggande skata.

Nästan besöksrekord i dag: 37 besökare (rekordet en och samma dag är 39 st och det var i mars 2007).

1 april Har du blivit lurad idag??? Det har inte jag, inte än i alla fall men jag tänkte delge er dagens händelse:

Har idag varit och gjort en samhällsinsats... Japp, jag är blodgivare och det blev en riktig cirkus av det hela, tur att man både tål blod och har lätt till skratt.

Började med att första kärlet som det skulle stickas i som brukar fungera bara gled undan, trots lite "rotande". Ja jag har ingen sprutfobi eller sprutskräck och svimmar inte då jag ser blod så vi gjorde ett nytt försök på nytt ställe men samma arm. Träff direkt, rinner bra och påsen fylls i bra takt. Dax att avsluta med några rör för provtagning och denna gång några extra rör pga operation för ett drygt år sen. Sköterskan slinter en aning, lyckas med konststycket att få med sig nålen ut, mmm det är en rätt grov nål vid blodgivning. Blodet visade det sig vara bra fart på så det sprutar ut i en stråle och träffar sköterskans kläder, stol, golv, en del på min arm och klockan och det blir ett allmänt blodbad, vilket tryck det var.... Fram med en kompress att hålla mot sticket och det blir stopp på blodsprutet. Tur att man som sagt har humor...

Nämnas bör att sköterskan K är mycket duktig och kunnig och har enligt egen utsago aldrig lyckats med detta tidigare. Nu fick hon städa lite....

Inte nog med detta, det skulle ju fyllas några provrör också så det blev till att kavla upp andra ärmen också eftersom arm nr 1 redan var stucken i 2 ggr. Nu behövde jag dock inte få den grova nålen i den armen utan det räckte med en vanlig nål och 5 rör blev fyllda.

Jaja, ett gott skratt förlänger livet och där satt vi blodiga och skrattade åt missen och jag fick dessutom välja en extra pryl som kompensation för det inträffade.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Såg förresten en strömstare idag, tror inte att jag har sett någon förut, vacker liten fågel, spännande....
Tofsviporna mutar in revir, de hörs hela dagarna nu. Ormvråken har återvänt och korparna är nog redo för att häcka. Våren har kommit och kanske för att stanna denna gången...

31 mars Idag har Disa med matte Anna-Karin varit här. Det blev en hel trevlig eftermiddag med en massa hundprat.

Gaijas höglöp är över, Dodde är inte intresserad längre utan de sover utslagna på rygg tillsammans alla 4 i hundsängen. Äntligen får man ligga i hundsängen igen tycks Dodde tänka. Gaija är ungefär på dygn 18 i löpet men det verkar vara väldigt mycket över idag. Dodde verkar vara en duktig kille på att veta när det är intressant och inte, intressant att se.

29 mars Påsken över och påskpyntet undanstoppat, ja inte tar jag fram mycket men några små söta tuppar måste man allt ha över helgen.

Har återfått ljudet i datorn, halleluja, trevligt med goda vänner som kan fixa.

Gaija höglöper men Dodde är en lugn och snäll kille så länge de inte har noskontakt. Han bryr sig inte alls utan sover lugnt på mina fötter under skrivbordet. När jag är hemma så är det faktiskt bara ett kompostgaller som skiljer dem åt och det kan han forcera hur enkelt som helst, det har han bevisat tidigare. Så inget gnäll från något håll bara ett härligt lugn.

Tecken på dräktighet, nja det är nog lite för tidigt men jag har fått rapport om att Agnes gärna ligger på rygg och visar magen och är en aning tröttare än vanligt.

Jag hoppas att alla nu har fått brevet om Funktionsbeskrivningen i maj. Få anmälningar hittills, anmäl gärna tidigt så är det lättare att planera.

25 mars Startade dagen med en långpromenad i 10 cm snö, det snöade i går kväll och under natten. Dodde är väldigt kär i sin farmor just nu och det är mindre roligt men så är det att ha hanar och tikar tillsammans.
24 mars Tog en härlig långpromenad på kvällskvisten igår, märks att våren trots allt är på väg för det är ljust väldigt länge nu och den lilla mängd snö som vi har gör ju sitt till också.
Tyvärr var ju grannens otrevliga "vargkorsning" ute, tur att de numera har högt staket så hon inte kommer ut och bråkar som hon gjort tidigare.

Och jag måste ju bara säga att jo våren är här.... mina blåsippor blommar ute under syrenen!!

22 mars Bättre väder idag, sol och kyligt.

Har försökt att uppdatera hemsidan nu i 2 dagar men det kommer inte ut så antingen har Telia något strul eller så är det något annat fel men det kommer väl ut så småningom hoppas jag.

Här firas det inte så mycket påsk, idag har jag ägnat dagen åt att storstäda badrummet och det blir så fint...

Äntligen så ville det komma ut på nätet. Trodde jag ja... krångel ännu mer tydligen...
Vi har ordentligt kallt här i kväll, -14 och det verkar sjunka mer...

Jag har MSN, om nån vill finnas med på min lista där så säg bara till...

21 mars Vaknar till snöstorm nästan ,fast mängden snö var inte så betungande som tur var.
Blåsigt hela dagen, en riktig vinterdag och nu som det ska vara vår tycker jag.

Helger i stort och särskilt större helger är inte så roliga när man är ensam men det får gå det med, tur man har hundarna som sällskap i alla fall.

Det är inte klokt, snart har hela mars gått också, vart tog denna månad vägen???

18 mars Vi har varit förskonade från snömängden som kommit till skillnad från grannorterna har jag förstått, det kom bara ett par cm här som försvann redan igår men vi har haft rätt kallt i natt, -9, BRRR!!

I Nordamerika har man upptäckt att golden retriever har en form av PRA som vi tidigare inte har funnit på golden i Europa, denna form kallas prcd-PRA och är den form av PRA som finns på bla. labrador. Det finns en gentest för denna form vilket inte finns för den form av PRA som vi tidigare sett på golden här. Varför golden "over there" har denna form av PRA vet man just nu inte, har hört att det har korsats in labrador i rasen där tidigare och kanske är det anledningen...
Tazza har ju kanadensiska linjer bakom sig genom sin mamma, Joy. Joy är nu gentestad och har befunnits fri från defekten och är då heller inte anlagsbärare och därigenom kan inte heller Tazza vara anlagsbärare (på den sidan i stamtavlan) och föra defekten vidare.

15 mars En härlig långpromenad har det blivit idag med lite träning utefter vägen.

Jag fortsätter att spinna vidare på avgifterna som GRK tar ut.
Alla länkar kostar från i sommar 100 kr både för uppfödare och andra medlemmar, det kommer att bli en del pengar.
Dessutom har de dragit in ett nummer av medlemstidningen som pappertidning, den kommer att komma ut på nätet och visst kan man få den hemskickad som papperstidning, mot en avgift förstås, självkostnadspris 90 kr + porto. Visst sparar klubben omkring 60 000 kr på att inte trycka tidningen till alla medlemmar men då borde vi ju kunna få ha våra länkar gratis kanske?
I sommar är det ju världsutställningen i Stockholm och en massa kringarrangemang. GRK har en utställning och i samband med den ett mingelparty och om jag inte har läst fel i ett styrelseprotokoll så ska utländska gäster inte betala något för att delta på mingelpartyt, nej det ska bli bjudna, övriga betalar 100 kr. Det låter väl trevligt eller hur....

Känns som om de flesta bara tackar och tar emot alla avgifter nu för tiden!

Nu har jag nog klagat färdigt för ett tag...

 

14 mars Idag har jag sett och hört årets första trana och även tofsvipa så visst är våren på gång.

Gaija har börjat löpa, hur långt löpet blir ska bli intressant att se för Gaija har en tendens att rätta in sig efter den tik i flocken som är parad och kan då löpa bara några dagar.

Vad jag börjar tröttna på alla avgifter som börjar tas ut extra överallt, GRK ska ha betalt för att man får ha sin hemsideslänk på deras hemsida, 100 kr per år, känns som en extra medlemsavgift, länk kunde man ju få ha när man som uppfödare skaffar nya medlemmar genom sina valpköpare som man anmäler, visserligen subventionerat men ändå, även det priset har höjts. Doggyrapport som förr skickades som papperstidning blev nättidning härom året och jobbig att läsa, nu erbjuds man en papperstidning för 200 kr per år. Känns som att det räcker med medlemskapen som man redan betalar, GRK, SSRK, SKK, SBK, har jag glömt nåt? Prenumerationen på Canis har jag sagt upp, pengarna räcker inte till allt, särskilt inte när man är arbetslös.

13 mars Nu är vi hemma igen efter våra äventyr på annan ort i nästan en vecka.

Agnes gillade Billy och Billy gillade Agnes. Det blev parning men utan hängning både söndag och måndag. Veterinärbesök på måndag förmiddag, blodprov blev taget och det såg alldeles perfekt ut, rätt tid i löpet för parning trots sent i löpet, dygn 16. Så jag gick emot mina principer och inseminerade Agnes igår onsdag (dygn 18). Fick titta på de små liven i mikroskop och massor av livliga små rackare såg vi och det var skoj. Bedömdes som mycket god kvalitet på de små svansförsedda "grodynglen".
Nu kan vi inte göra annat än vänta och hoppas, allt som går att göra är gjort.

Tack till Lena och Jenny och ett stort tack till veterinär Eva von Celsing på Hvarsta Hund & kattklinik för ett proffsigt bemötande i trevlig miljö.

Ser att hemsidan har haft en del mer besökare den senaste veckan och nu kan ni alla stilla er nyfikenhet här.

Många långa promenader har det blivit för hundarna, nya dofter, hundmöten, människomöten och det fungerar bra för mina lantishundar.
Några små enkla övningar i apportering för Dodde och det fungerar riktigt skapligt.
Måste ju bara tala om att Tazza har fått ett nytt halsband, kamoflagefärgat/öken dvs i beigetoner. Snacka om att hon är stolt. Min lilla råtta! Hon var med till butiken och valde själv, häftigt ska det vara när det gäller Tazza. Köpte ett lite större likadant som någon av gossarna ska få så småningom. Ska försöka ta en bild och lägga ut.

5 mars Sångsvanarna har anlänt, såg 3 st i måndags så våren är verkligen påväg.
Mina små vänner i trädgården, talgoxarna, inspekterade lämpliga bohål i äppelträden idag. Tror att de godkände flera stycken men det återstår att se framåt våren. Får väl spara lite hundhår och lägga ut senare så ungarna får det riktigt mjukt och mysigt i sina bon.

Långpromenad med några små apporteringsövningar för Dodde, han är så duktig lillkillen.

Eftersom jag inte är hemma på lördag när det är 1-års kalas för D-kullen så får jag passa på att gratulera alla 10 valparna på den stora dagen!!!

Nu i kväll föll det snö, det blev nog omkring 3 cm innan det slutade och började smälta. Självklart måste det komma snö nu när det torkat upp och blivit riktigt trevligt att vara ute med hundarna...

3 mars Tog hundarna i bilen och åkte ut till "havet", där tog vi dagens långpromenad och det var härligt. Hundarna tog vårens första dopp, det låg en tunn is på sjön som de naturligtvis inte brydde sig det minsta om utan bara forsade igenom.
Dodde som förra året inte tyckte att vatten var särskilt intressant lekte och plaskade nu som om han aldrig gjort annat, det brukar ju växa fram med tiden vattenintresset om det inte är så stort från början, inget att oroa sig för eller bry sig om.
Kameran fick vara hemma idag men det hade blivit fina bilder.

Nu sover gänget gott, lite blöta och lortiga men nöjda och lyckliga.

2 mars En härlig promenad i vårvädret, kyligt men soligt. Hade med kameran och fotade lite. Hittade en myrstack som det var fullt liv i, det riktigt kryllade av brunröda myror.
Träffade på en jägare, det är räv- och lodjursjakt tydligen.
1 mars Redan mars, otroligt vad tiden går fort...

Skulle ha tränat idag med Anci och Leif men Dodde har varit lite oren på ett bakben så vi stod över, var där och pratade lite i alla fall.

Till veckan åker jag till Södertälje, Agnes har ju börjat löpa så hon ska få träffa Billy och så vi får se hur det går, är spännande...

28 februari Idag har Linda varit här med Ronja för klippning. Ronja är en beardedcollietik, väldigt snäll tjej. Skulle ha god lust att sätta maskinen i pälsen på henne men kan förstå att matte inte vill det för de blir inte så vackra då. Men jag klippte med sax så hon såg ut som en förvuxen valp när hon åkte hem och väldigt söt. Linda bjöd på salladslunch också och vi hade en trevlig stund med lunch och runt trimbordet.

Vädret var underbart, riktigt vår i luften så dörren fick stå öppen och mina vovvar låg ute, eller rättare sagt lekte ute i leran, suck... vad de såg ut när det var dax att komma in.
Senare på kvällen fick de en omgång med kloklippning och tassklippning, bäst att passa på när trimbordet står uppe och allt. 16 vackra tassar hade vi sen i alla fall och kanske blir det lite mindre lerdamm inne ett tag framöver.

24 februari Nu har jag bytt bakgrund i gästboken igen, bytte härom dagen till en som säkert stört en del men lite roligt ska man väl ha ibland.

Har varit på långpromenad i det milda vädret, lite blåst men det är nog mest sydliga vindar och 8 grader varmt. Hundarna tyckte att det var skönt men fy så skitiga de blir...

22 februari Då var kursen slut, lite sorgligt men så är det ju. Ett härligt gäng med människor som man umgåtts med dagligen nu i 6 veckor. Vi fick med oss ett helt underbart bildspel som Anne-Sofie och Maria gjort till avslutningen, många skratt blev det på visningen.

Vovvarna blir väl desto gladare till veckan när jag kommer att vara hemma mer. Hoppas vi får härligt väder för långa promenader och träning.

19 februari Tänk att det alltid är likadant, när man väntar på något så händer det inte. Agnes har inte börjat löpa än....

Snacka om att det är roligt att höra från duktiga tränare som mina valpköpare har att det är SM-material de har och tränar med. Känns som om man har lyckats med sina kombinationer och dessutom fått så fina köpare till valparna.

Vilka vackra vovvar som smugit sig in i bakgrunden på en bild i tidningen Brukshunden. På sidan 13 finns Rosso och Nellie med mattar i publiken.

18 februari Grannens snödroppar har börjat blomma såg jag i helgen när jag gick förbi... blommar i februari, otroligt.

Lite hundträning i söndags med Elisabeth och hennes valpköpare, mfl, härliga människor alla som var där, så avslappnat precis vad man behöver i början av träningen.
Tazza fick sig en omgång med lydnadsträning, apport stod på agendan, liksom positionen vid fot, hon är lite slarvig ibland lilla damen men så härlig att jobba med hela tiden fullt fokus på bara mig.

Dodde hade roligt med nya och gamla kompisar men blev lite halt bak efter leken så han fick bara lite stillsam träning.

Kursen jag går börjar närma sig sitt slut, sista veckan inleddes idag. Lite tråkigt när man har lärt känna många nya härliga människor.

15 februari Nu har det varit vinter om nätterna några dagar, ordentligt med minusgrader på morgonen, eller ja... -7, kallt i alla fall. Fast på dan så är det vår i luften och fågelkvitter.

I dag var en lugn dag på kursen jag går, blev hembjuden på lite fika hos Gunilla som också går kursen, jättetrevligt hade vi en stund på eftermiddagen.

I morgon är det årsmöte på Årjängs Brukshundklubb, tänkte mig dit och se lite folk. Vi har ju inte varit ute och tävlat under föregående år så det är inga priser att vänta för oss.

Dodde fäller och fäller, han har normalt sett mycket päls så det är mycket som trillar av nu, man kan plocka ulltussar på honom, det är första hunden som jag har som har sån päls. Han har en helt underbar päls när han är i päls, sammetsmjuk och tjock, blir inte blöt i första taget.

12 februari Hade hoppats kunna åka till Goldenspecialen på Härjarö i augusti men trots att man har varit ute i god tid så var alla stugor  bokade sedan länge. I år får jag nog stanna hemma tyvärr, jättetråkigt. Campingen finns det plats på men husvagn äger jag ingen och hyra med ett gäng hundar går inte.
Lite besviken blir man ju kan jag lugnt påstå...

Disa verkar trivas med sin nya kompis och nya familj, har fått rapport idag och det går bra. Hon äter bra av sin nya mat, mår prima och sover i sängen.

11 februari Idag har jag fått en jättetrevlig rapport från Skåne där Trolle bor hos Rickard. De tränar och ska snart starta i appellklass spår och har fina mål för året. Det är så roligt att höra från sina "valpar".
Cecilia och Diva tränar på uppe i Sundsvallstrakten. Diva har ju blivit opererad i höstas men har kommit tillbaka fint och de håller på med lydnadsträning.
Nellie och Rosso med mattar kör hårt inför tävlingssäsongen i Uddevalla.
Malin och Dima tränar lydnad, det blir säkerligen start under året skulle jag tro.

Alla vittnar ni om hur pigga, arbetsglada och samarbetsvilliga wynntorparna är och det är jag väldigt glad över.
Nu hoppas jag att det blir ett nytt härligt gäng valpar till våren men Agnes har inte behagat börja löpa än.

10 februari Nu har Disa flyttat till Arvika. Jag hoppas att allt fungerar bra tillsammans med Anna-Karin och familjen och nya kompisen, en tvåårig cockerkille.
8 februari Disa har nu anlänt, en väldigt snäll tjej, lite ljudlig ibland och välslimmad. Lekte med sin bror Dodde och de andra hundarna sen sov de alla 5 i samma hundsäng. Nu efter middag och rastning så ligger de tätt ihop och sover, allt är lugnt, märks inte att en hund till flyttat in, alla vet sin plats i gänget.
Disa har likheter med både mamma Tazza och faster Agnes, vissa likheter med Agnes i sättet, lite försynt på ytan. Ser ju likheterna med brorsan Dodde också förstås.
I morgon får jag försöka föreviga henne på bild.
7 februari I morgon kommer Disa hem, i natt sover hon i Södertälje och har i eftermiddag haft skoj med faster Agnes.

Vet ni hur snabbt en tonårig goldenkille kan "slakta" ett alldeles nytt teddyben med vaddstoppning????
Jo det tar exakt 8,3 sekunder....
Har någon tips på hållbara hundleksaker??? Jag har inte hittat några hittills...

6 februari Då är Disa snart hemma, nytilltänkta fodervärden Anna-Karin kommer på lördag och hälsar på så får vi se hur det blir.

Dax att beställa hundmat igen, tur man får det hem till dörren, rätt bekvämt måste jag säga.

Fått en härlig rapport från Kendra (W. Doris) uppe i norr idag, det är underbart med så mycket positiva ord, tack för rapporten Johanna. Och en hel hög med fina bilder fick jag också se, jätteroligt! Hon ser verkligen fin ut.

5 februari Vårtecknen börjar visa sig redan nu i februari... Ett andpar har flyttat till älven som annars så här års brukar vara ganska frusen, en häger såg jag också igår. I morse sjöng talgoxarna vårsånger i äppelträdet, de väntar väl på att det ska bli varmt nog så jag ställer upp dörren så de kan samla hundull till sitt bo som de gjorde inne här förra året.

Vattengympa var det dax för i kväll, lika skönt och trevligt som vanligt...

Har ju inte skrivit just här att Agnes blev ögonlyst i fredags helt ua, jätteskönt. Nu väntar vi med spänning på löp som beräknas till någon gång nu i februari om allt går efter beräkningarna. Snyggingen Billy ska hon få träffa då, hoppas att han charmar henne ordentligt.

31 januari Snö, lera, regn, rusk, blåst..... hopplöst väder! Storm på väg kanske igen...
Tur man har fått sina nya kängor, varma, sköna och man är torr om fötterna. Testade dem allt i vattenpölarna och jo de håller tätt nu i alla fall. Lätta är de också, inga tunga klumpar på fossingarna...
27 januari Idag blev det apporteringsträning igen hemma hos Anci. Anci och Wilda har blivit så duktiga.
Dodde har utvecklats sen förra veckan, tänk vad lite träning kan göra... Mer koncentrerad, mindre pip, sitter stadigt kvar, uppmärksam, fast blir lätt uttråkad när inget händer förstås.

Hane bestämd till Agnes, vem det blir kommer jag att tala om efter ögonlysningen den 1 februari. Men han verkar vara en trevlig kille....

26 januari Någon har varit och smugit runt mitt hus när jag inte varit hemma... Hur jag vet det? Jo, det fanns en del lämningar efter den mystiska personen... Hur jag vet att det var en person? Jo, djur lämnar inte sådana spår efter sig....
Otrevligt men ingen skada skedd som jag har upptäckt i alla fall.

Fixat med vattnet idag, behövdes luft i hydroforen så det var bara att konsultera min egen "expert" per telefon och göra jobbet själv. Tur att man är händig och har snappat upp en del genom åren.

Härligt vårväder idag och mina vänner talgoxarna talade om att jag skulle ge f*n i och komma ut och störa dom eller så kanske de egentligen var lite vänligare än så.

Deena har fått en "lillebror", en tvåbent sådan, äntligen så behagade han titta ut. Den 24 januari kom han till världen, en riktigt stor gosse... Länk finns i gästboken till hans egen webbissida.

23 januari Vi försöker att träna lite apportering, stadga och lydnad nu varje dag en liten stund. I går gjorde jag det lite för svårt för Dodde men idag lyckades jag få till bra enkla övningar som fungerade. Han är så duktig trots att vi inte tränat så mycket.

Lite snö idag men det blev snart töväder igen. Sandbilen har passerat så vägen är nog rätt hal nu ändå. Promenad har vi varit på, skönt att komma ut.

I går var vi på vattengympa och det var skönt att komma igång igen, en lång stund i bastun blev det också, synd att man inte har bastu här hemma också. Får försöka ta mig tid att gå och simma också någon dag.

19 januari I dag har vi varit på apporteringsträning hemma hos Anci, jättetrevligt och jag hoppas det blir fler gånger. Tack Anci för att vi fick vara med.
Dodde skötte sig väldigt bra för att vara första gången han gjort något i grupp men lite mycket pip blev det ibland tror dock att det mest var för att han hade lite tråkigt. Fina apporteringar gjorde han i alla fall, bra grepp och kommer ända hem med dem.

Väl hemma igen blev det sen en promenad med hela gänget i solen, jo vi har haft sol och blå himmel här idag men blåsigt. Stormen tror jag drog förbi strax söder om oss men det har blåst rejält i alla fall.

18 januari Ja nu väntar vi med spänning på att få höra om Deena har blivit "storasyster", jag hoppas vi får en rapport snart från matte Lisa.
Nellies "lillebror" Felix har hunnit bli 4 månader nu...

Storm väntar i natt men jag hoppas att den går längre söder ut fast den kan ju gärna hoppa över Uddevalla också... eller hur Tina och Marika!

Veckan har gått i kursandets tecken, trevligt har det varit.
Bilen har fått nya(re) fälgar och en plugg i ett däck så nu ska väl luften bli kvar i däcken lite längre hoppas jag.

Dodde ska förhoppningsvis på apporteringsträning i morgon, vi ska i alla fall titta lite. Han är duktig den killen, börjar bli ordentligt stabil på att sitta kvar även på lite längre avstånd. Nu har poletten även trillat ner för ligg så han lägger sig just nu ner så fort han tror jag vill något...hmm... men det är ju bättre än att han inte lägger sig alls. Han apporterar fortfarande allt som man visar för honom vare sig det är, dummies, apportbockar, leksaker, bestick eller min hand. Han vill gärna hålla mig i handen när han är glad, stadigt men försiktigt, eller i skjortärmen. Alltid lika glad, snäll och lycklig.

11 januari Ibland blir ju inte allt som man har tänkt sig, W. Disa kommer tillbaka till mig, pga ändrade förhållanden hos fodervärden, så finns intresse för en grundtränad, härlig ungtik så hör av dig snarast.

Parning planeras för Agnes, hane finns, det kommer mer info snart. Först ska hon ögonlysas, 25 januari har hon tid för det.

D-kullen har hunnit bli 10 månader nu, en del hör av sig med jämna mellanrum andra inte men jag hoppas att det går bra för alla. Känner du för en pratstund så är du alltid välkommen, ring, maila eller vad som känns bäst.

6 januari Tänk att vara så lyckligt lottad att få ha varit och vara en del av Gaijas liv. En helt underbar kompis, hon vet när jag är ledsen, hon vet när jag är glad, man kan se på henne hur en person är hon visar det så väldigt tydligt, hon har lämnat en hel hög med härliga valpar som vuxit upp till underbara kamrater i sina nya familjer. Hon har roat många genom åren med sin härliga stepp, hon älskar att vara i utställningsringen, ingen storvinnare men så långt som till Ck har vi kommit och det lovade jag att vi skulle få redan innan jag hämtat henne.
Nu har jag ju även fått se och äga barnbarn till Gaija, hon är ju farmor. Hennes vänlighet har verkligen gått i arv, otroligt snäll kille har jag ju här hemma, min fotvärmare vid datorn Dodde.

Senast jag var ledsen så visste Gaija om det nästan innan jag själv visste, hörde hur hon kom tassandes, hon gör det på ett särskilt sätt när jag är ledsen. Gaija som normalt sett helst inte vill pussas eller vara i ansiktet, kommer och vill sitta i famnen, kör nosen i ens öra och lägger kinden mot min kind, stilla och så lugn. Då blir man lycklig ända in i hjärteroten!! En liten puss får man på näsan och hon borrar in nosen i halsgropen, kan sitta så länge....

Jag får tacka för SMS och mail om träning, lydnad, sök, men lusten att träna vill inte infinna sig. Skulle behöva komma hemifrån och få lite social träning själv men ibland finns inte riktigt orken och mycket annat "står i vägen" på något vis. Jag vill men orkar inte ända fram kan man väl säga.

Idag har den första riktiga snön kommit, Doddes allra första riktiga vinterdag och han har ätit "glass" så han kissade på sig inne stackarn. Jag har fått stå för skottningen, tur man har en snäll granne som plogar den långa infarten i alla fall.

4 januari Nytt år och nya mål och möjligheter.
Men 2007 har varit ett storartat år för mig som uppfödare med många fina resultat och prestationer av er som har en wynntorpare, jag blir så glad och stolt över er alla. Flera har högt satta mål för 2008 och jag tror (är övertygad om..) att ni kommer att lyckas med målen!!!

Äntligen har vi fått lite vinter men nu klagar jag på blåsten istället. Halv storm hela dagen...brrr!

Nya skrivaren är installerad och klar för användning, ska bli kul att leka lite..

Dodde har fått egen sida. Nu väntar jag på att det ska bli dax att röntga honom framåt våren, lika jobbigt varje gång.
Killen har växt men är ingen jätte direkt, riktigt lagom i storlek och bara så himla mysig. En trygg, duktig, arbetsvillig kille. Men fortfarande liten, liten i sinnet. Han har inte ens funderat på att lyfta på benet trots att mamma Tazza precis avslutat sitt löp. De kunde umgås under större delen av löpet trots att Tazza luktade rätt gott ett tag. Snart är hela gänget 10 månader.

Fick en hälsning från Doddes brorsa Dante idag, med fina bilder. Syns att de är bröder och samma underbara mörka färg har de. Tack Ulrika för rapporten!
Har också fått en rapport från Gotland och Casey och hennes nya familj. Där verkar allt fungera väldigt bra, nyårsraketerna sov hon sig igenom. Tack Helen för dina rapporter!

Ljudenheten i datorn har lagt av, suck.. Har försökt få liv i skrället men inget vill fungera så jag får väl vara utan ljud fortsättningsvis tydligen.. Det går väl men är väldigt tråkigt kan jag ju säga. Verkar vara drivrutinen som försvunnit på något vis.

Antalet besökare på min hemsida näst intill fördubblades under 2007 jämfört med 2006, det måste jag säga är väldigt roligt.