Startsida

Händelser
2009

Här kommer jag att berätta om vardagliga händelser, träning, tävling, utställning och annat som händer och sker hos oss! Om hundar, natur och djur!
Tidigare års Händelser finner ni längst ner på sidan under respektive årtal.

Datum Händelser
   
31 december Äntligen har röntgenresultatet kommit på Ester och Eddie som jag sparat från E-kullen och den goda trenden håller i sig, båda har HD grad A och ED 0, dvs helt fria från defekter. Nu är 6 hundar röntgade i kullen på 8 och alla är fria på sina leder, det är inget dåligt resultat, nej det är toppresultat! Vilken lättnad och vilken nyårspresent jag har fått. Det är min första hane öht som är fri runt om och dessutom kommer ur en kull som har så fina resultat, det känns bra kan jag lova.

GOTT NYTT HUNDÅR önskar jag er alla, skål för framtiden, skål för livet, skål för drömmarna och skål för oss allihopa!!!

27 december God fortsättning!

Tack för alla julkort, både i brevlådan, mailen, sms och alla andra julhälsningar, väldigt roligt att få!

Julen har jag tillbringat i Södertälje, med familjen, god mat och lika trevligt som alltid.
Hemresa i snöväder igår men sista biten hem var kall och klar och med riktig vinterväg. IKEA fick ett besök när jag passerade Karlstad.

30 cm snö mötte mig när jag kom hem, tur att Lenne plogar infarten så jag tar mig in från vägen. Skottade mig in sista biten så vi kom in med packningen. Kallt var det ute också men idag är det betydligt varmare.
I dag har jag skottat resten så jag kan parkera ordentligt och vända bilen. Hundarna lekte ute i hagen tillsammans i över en timme, Uffe, Dodde och Eddie, De fullkomligt älskar all snö som kommit ner. Tazza får inte vara med hon höglöper. Men jag har snälla gossar här trots höglöp, knappt ett ljud hörs från pojkarna. Uffe tuktar ungdomarna, han vill nog visa vem som bestämmer i den här flocken och det är det Uffe som gör trots att han är kastrerad.
Det var meningen att Uffe skulle stannat i Södertälje men Ester fick bli kvar, det funkar bra med ungdomarna på varsitt håll och mamma kommer bättre överens med Ester än jag gör. Kanske blir det ändring senare men just nu fick Uffe följa med hem igen och han har ingenting emot det, verkar trivas lika bra på båda håll. Han är så pigg och glad gamlingen Uffe, leker i snön och myser inne, inte märks det att han har höftledsfel inte.

21 december Snart jul!

HUND2009 avklarat, träffade Marika och Tina. Även om Marika och Nellie inte gjorde sin bästa tävling denna lördag så var det lika roligt att se er igen. Men mässan var lite av en besvikelse, otroligt lite försäljare mot vad det har varit men det har nog blivit för dyrt att hyra en monterplats. Jag valde att inte vara där på söndagen då golden visades i ringen, det är sällan det visas den typ av hundar som jag tycker om så det fick vara detta år. Vi åkte på en liten julmarknad istället vid Tullgarns slott och passade på att även ta en promenad i slottsparken och passera förbi huset där Per Morberg bor och spelar in sina härliga matlagningsprogram "Vad blir det för mat?".

En sväng till atroposoferna utanför Järna blev det också. Intressanta byggnader i härliga färger och former, egen liten matbutik och en butik med böcker, leksaker och annat. Har ni chansen så gör ett besök där, sommartid är nog att rekommendera. De har byggt ett väldigt intressant system av reningsdammar, där renas vattnet helt utan kemikalier.
Ett fantastiskt konserthus har de också.

Nästan en vecka var vi i Södertälje, ett trevligt avbrott i vardagen och nyttigt för hundarna att komma ut och träffa människor och se annat än våra skogar här omkring.
Snö hann det komma innan vi hunnit hem igen men betydligt mer i Södertälje än här hemma, här finns den i alldeles lagom mängd just nu. Skönt med lite snö så dagen blir lite längre och ljusare.

Tazza passade på att börja löpa sista dagen i Södertälje så snart blir det lite jobbigt här i huset med 3 gossar, visserligen är Uffe kastrerad men det hindrar honom inte från att vara både intresserad och klara av att genomföra parning (jo han har lyckats med det för ett par år sedan). Det gäller att ha lite "tummen i ögat" på ungtupparna så de håller sig på sin plats.

Vi gjorde ett besök på friluftsmuseet Torekällberget också, köpte lite gotter i handelsboden och framför allt besökte djuren med hundarna. Dodde kunde inte förstå varför han inte fick hoppa över staketet in till får och kor för att hälsa på sina nya underliga kompisar. Gässen var också väldigt spännande men där hade nog Dodde hellre tagit sig en smakbit tror jag. Eddie tittade nyfiket men var långt ifrån så framfusig som Dodde. Uffe hade varit där tidigare och ville mest av allt titta på kaninerna som denna dag valt att stanna inne i värmen till Uffes stora besvikelse. En nyttig erfarenhet för alla vovvarna var det i alla fall. Lustigt, vi åker till stan för att titta på djuren...

Universitetskursen är nu avklarad, bara ett par diskussionsinlägg som ska granskas och bli godkända. Roligt att ha sina kunskaper i högskolepoäng. Kursen var inte särskilt svår, jag märkte att mycket av kunskaperna har jag sedan tidigare, man samlar på sig mycket genom åren och roligt att se att det finns där inne. Del 2 börjar i slutet av januari och den har jag blivit antagen till.

4 december 4 röntgenresultat inne hittills för E-kullen och det ser bra ut, jag hoppas den positiva trenden fortsätter för övriga 4 som är kvar.

I går var jag till Karlstad, optikerbesök, kiropraktorbesök, så nu är man som ny igen. IKEA fick ett besök också. Även ett lite mindre roligt besök gjordes, Gaija hämtades hem från Djursjukhuset, i en urna, men nu finns hon här hemma i väntan på vad jag tänker göra, hon har sällskap av Eccqus och Bruse...

Lite snö inatt och trevligare på dagens långpromenad men varmgrader igen och snön smälter sakta bort. Åter helg men dagarna och veckorna smälter ihop till en enhet, svårt att skilja den ena dagen från den andra ibland.

2 december December kom med fullmåne och kyla, borta är leran och smutsiga tassavtryck, i fönstren lyser adventsstakar och stjärnor. Snart är det jul igen men just nu längtar jag till våren där jag sitter med fårskinnstofflorna under en filt i goa TV-fåtöljen. Hundarna blir pigga och glada av frosten i gräset även om kölden biter i tassarna.

I år kommer jag inte att skicka några julkort, jag älskar att få gamla hederliga julkort i brevlådan men i år som sagt så kommer jag inte att skicka några alls.

13 november Bara en månad kvar till HUND2009, det ska jag försöka åka på i år om bilen vill hänga med vill säga. Vi vill ju vara där och heja fram Marika på lördagens lydnadsprov självklart, blir vi fler så får vi samlas till hejarklack.

Annars händer inte så mycket just nu. Tränar lite smått med Eddie, hans hormonstormar är för tillfället över men kommer säkert igen senare. Jag försöker få lite hull på gossen men det är inte lätt, han springer av sig allt på en gång och pälsen har inte återvänt än efter sommarens fällning. Utställningar är inte att tänka på det närmaste halvåret eller mer.
Uffe mår prima, leker med resten av gänget trots grav HD och ålder, fast 7½ år är ingen ålder på en pigg herre.
Känns lite smått som om vi har gått i vinteride, snön har visat sig ett par gånger men ligger ännu inte kvar. Sköna långpromenader tar vi mest varje dag, härligt att kunna komma ut när det är ljust ute.
Första snön har kommit och försvunnit, även andra snön har kommit, ute ligger några cm, får se om de är kvar i morgon.

2 november Jag har haft en jättetrevlig söndag med kennelträff. Tack till er tre tappra som kom och var med, jag hoppas att ni hade minst lika roligt som jag hade, det såg väldigt trevligt ut när ni jobbade med era hundar, mysiga snälla wynntorpare som gärna vill jobba tillsammans med er. Roligt att få se flera ur kullarna tillsammans så man kan jämföra och se likheter i kullarna och olikheter och likheter mellan kullarna.
Vädret var med oss denna dag, plusgrader, lite fuktigt i luften men uppehåll, kyligt förstås men det hör årstiden till.
Stort tack till Tina som hjälpte till med dagen och åkte så pass långt för att förmedla sina kunskaper. Jag känner att vi jobbar bra ihop, har samma tänk och jag hoppas att du Tina känner likadant. Ovärderligt med bra hjälp i apporteringsträningen.
Jag hoppas att ni som kom fick med er tips om fortsatt träning hem. Även om man inte tänkt sig att starta på prov så är apporteringsträningen ett bra komplement till annan träning och ett roligt avbrott från annan träning.
Tack till Malin, Per-Inge och Torbjörn för att ni kom. Till er tre som inte kom: datorer i all ära men det finns telefon eller SMS och ni missade ett fint träningstillfälle. Det kostar tid, pengar och planering med en träff som jag mer än gärna lägger på er för det är så roligt att träffas men avboka i tid om det är möjligt.

Nu över till GRATULATIONERNA!!!
Kerstin och Ada har fått vänta men nu kommer
GRATTIS till otroligt fina prestationer och ett efterlängtat Svenskt Lydnadschampionat, fin titel blir det nu:
SVCh LPI LPII LPIII LPelit SLCh Wynntorps Ada

Cissi och Diva har också varit i farten, 2 förstapris i lydnadsklass II har det blivit senaste tiden och nu har de sin andra titel i lydnad klar LPII, stort GRATTIS till er!

Ett lite sent GRATTIS till Emely och W. Cian, Leo, som tävlat lydnad och tagit 1:a pris i klass I på finfina 182 poäng, ytterligare en wynntorpare som håller fanan högt. Leo apporterar även fågel i skogen med husse på jakt och spårar upp skadskjuten älg förutom agilitytävlingar, en allsidig herre. Leo ska bli storebror i november, till en tvåbening, lycka till!

Nummer 2 i E-kullen är röntgad och resultatet blev åter fina HD A, ED ua. Det är Kerstins Ella som fått den fina avläsningen.

Sen ett stort tack till min kära mor som passat hundar och jobbat i trädgården medan jag var i Linköping. Alltid lika trevligt att du kommer och härligt att umgås tillsammans.

Jag hoppas att jag har kommit ihåg allesammans som varit ute och visat framfötterna! Tack för att ni förvaltar arvet efter Gaija så fint.

21 oktober På fredag bär det av till Linköping, det är kursträff på universitetet med föreläsningar hela helgen från morgon till kväll. Föreläser gör bla Sverre Sjölander och Per Jensen, det ska bli mycket intressant. Jag ska gotta mig på hotell i två nätter också, med god hotellfrukostbuffé.

Uffe sköter sin uppgift som trygg farbror väl här hemma, Eddie har åter blivit den unghund som han ska vara, leker, pysslar för sig själv och har lugnat ner sig några hekto. Morbror Uffe har tom börjat leka med ungtuppen, helt på sina villkor precis som det ska vara. Det är skönt när man har stabila trevliga snälla hundar att ta hjälp av i vardagen. Eddie slipper dessutom under en tid konkurrera med sin syster och det tror jag är nyttigt för honom, han får vara ensam om att vara yngst i flocken.

Ester har det bra i Södertälje, är på väg in i höglöp. Hon mår nog också bra av att få lite nya erfarenheter i livet på egen hand, utan resten av flocken.

18 oktober Stort GRATTIS till alla duktiga tävlande wynntorpare med ägare!!
Jag har suttit och uppdaterat resultaten på kullstatistiken och resultatsidan, säkert kan jag ha missat något så säg till om du saknar resultat, just nu haglar de in och det är ju bara så ROLIGT! Jag blir så stolt och glad över resultaten som trillar in, Wynntorpare kan!!!

Glöm inte att anmäla till kennelträffen den 1 november, alla ska ha fått utskick antingen per mejl eller snigelpost. Har du mejladress så kan du väl vara snäll och lämna adressen till mig så minskar min kostnad för frimärken vid utskick, det är dyrt med frimärken och jag vill ju att ni ska få mina utskick så snabbt som möjligt. Kennelträffen är planerad och det mesta klart och i ordning. Det kommer at bli trevligt att se er som anmält och jag hoppas att vi får en trevlig dag med apportering och annat skoj i skogen. Möjlighet finns att få med någon fågel hem för vidare viltträning, riktigt vad min frysbox döljer visar sig till träffen.

Tänk vad förbannad man kan bli på grannar ibland. Sommargrannar en liten bit bort besöker sin sommarstuga rätt sällan, när de kommer så är det riktigt "holabaloo" oftast, ibland fest inpå småtimmarna så det hörs lång väg. I helgen har de varit här och det har grillats kotletter ute... Ja att de ätit kotletter var inte så svårt att lista ut nu i eftermiddag... Tazza dök ner i diket när jag passerade ute på vägen efter att de åkt hem idag, ja i diket på andra sidan vägen, på andra grannars mark förstås, när Tazza kom upp igen så tuggade hon frenetiskt på något, som tur är så släpper hon på kommando och vad trillar ur munnen på henne, jo kotlettben, välgrillade. Grannarna har tydligen inte hört talas om soptunna/soppåse, nej de går över vägen och hivar sitt skräp i diket på grannens mark, de tycker väl att räven ska få lite gottis men jag tycker synd om räven för i värsta fall så äter de benen som gärna blir riktigt vassa och så skär de upp mage och tarmar och dör en plågsam död, kanske var det en sådan räv som jag fann hos mig förra året. Tur att jag har koll på mina hundar, det är inte första gången det ligger ben och matrester i diket men de brukar ligga längre ut mot åkern. Det är egoistiskt och äckligt att sprida sitt avfall hur som helst omkring sig, det finns kompost och soptunnor men sophämtning kostar ju pengar förstås.

10 oktober En jobbig vecka men livet går vidare. En stjärna har slocknat här hos mig men tänts där ute i rymden. Gaija var en stor personlighet, en duktig mamma, en otrolig vän med ett otroligt stort hjärta. En sån hund man bara får en gång i livet. Har hennes barn ärvt en bråkdel av hennes personlighet så finns det många lyckliga där ute. Gaija borde fått minst ett par år till men så blev det nu inte. Hon har inte varit sjuk en enda dag i sitt liv och skulle inte behöva vara det nu heller på ålderns höst. Gaija och jag var verkligen vi, du och jag matte kunde Gaija verkligen förmedla. Hon var speciell, vi hade en alldeles unik kommunikation, närmare telepati kan man nog inte komma. Nu är vår historia tillsammans slut men jag har både barn och barnbarn kvar att glädjas åt.

Ester har tillfälligt flyttat till Södertälje, jag och hela gänget åkte dit härom dagen. Med oss hem kom istället Uffe, han ska få vara lantishund ett tag tills Ester har sitt första löp avklarat. Ester får prova på stadsliv, eller villaboende i alla fall, nyttig erfarenhet för en riktig lantis. Hon har redan upplevt sina första bussar, gångtunnlar och annat underligt som finns i stan, dessutom har hon nog aldrig upplevt så mycket folk på nära håll på en och samma gång som nu i helgen. Alla gillar lilla Ester, hon är en otroligt snäll och försynt liten tjej men jag tror att skenet bedrar, hon är sin mor upp i dagen i sättet och hos Agnes finns en tiger djupt begravd som tittar fram då och då när det behövs.
Åter hemma med en annan flocksammansättning så får Eddie lära sig leva i en annorlunda flock än han är van vid, de andra, Tazza, Dodde och Uffe, har polat ihop tidigare i torpet. Uffe har förresten en riktigt stor kärlek här i livet och det är Tazza...

Sällan har jag sett så många gäss flytta söderut som i år. Tjusiga plogar på väg söderut över himlen, intressant att se.
På måndag börjar älgjakten, hoppas skyttarna här omkring håller sig i skinnet och inte skjuter för nära huset som hänt tidigare. Gott om älg bör det vara i alla fall, jag har kunnat räkna in minst 7 olika som besökt äppelträden i höst. Förhoppningsvis blir antalet något mindre efter årets jakt. Fast det kvittar egentligen för äppelsäsongen är ändå över nu, några mer äpplen kan jag nog plocka och använda men annars har frosten gjort sitt.
För övrigt plockar jag kastanjer så det ryker, har aldrig sett maken till så stora och så många. Hittills har jag kört bort 7 kärror ungefär och det är långt ifrån slut, säkert hälften kvar. Löven har inte trillat än men gör det nog vilken dag som helst nu eftersom vi har frost på nätterna. Jag hoppas på några fina dagar så jag hinner få undan löven innan de blir blöta, tunga och kladdiga.

1 oktober Gaija har slutat steppa. Hon talade om att det var dax... Hon orkade inte mer nu... Hon sitter nu vid en tjärn i eftermiddagssolen med Eccqus och Bruse och spanar på änderna.
Hon fick somna in igår på Djursjukhuset i Karlstad. Hon är oändligt älskad och saknad!
24 september Ett år äldre än vid förra inlägget men det märks ju inte. Tack för alla grattishälsningar som jag fått på olika sätt!

Min mor och jag har haft några härliga dagar tillsamman. Det har blivit svampturer i höstskogen med 25-30 liter gula kantareller som resultat och en del trattkantareller också, goda middagar i gott sällskap och trädgårdsarbete.
Hösten har kommit, björklöven har trillat av träden utan att bli gula, luften är hög och klar på morgonpromenaden och mörkret lägger sig tidigare och tidigare om kvällarna. Men jag gillar hösten och att strosa i skogens stora skafferi är inte så dumt alls.

Har försökt få till Funktionsbeskrivning för E-kullen men har inte lyckats men till våren blir det MH för E-kullen och även kvarvarande hundar i D-kullen och övriga som inte har gjort MH än, platsen blir Sunne men riktigt när vet jag ännu inte, återkommer med datum, troligtvis april-maj.

Jag planerar en träff för E-kullen i slutet av oktober-början av november, men tänkte att vi kan ta det som en kennelträff och alla är välkomna. Jag behöver lite hjälp då också om några känner sig manade att ställa upp. Hade tänkt få till en prova-på-dag med lite dummy-apportering, kanske viltspår, kanske en tipspromenad och annat smått och gott som kan vara trevligt att göra tillsammans. Så vill du och kan du hjälpa till någon helg så mejla mig så fort som möjligt. Ju fler vi är desto trevligare.

13 september Anna och Ludde har lyckats på tävling återigen idag och tagit sitt 3:e förstapris i lydnadsklass I, stort GRATTIS, jätteroligt att allt nu stämmer på tävling.

I onsdags var jag till ÅBHK och lyssnade på Heidi Billkvam, vi fick oss en dos tävlingspsykologi eller samarbete på träning och tävling. En hel del intressant och en hel del som jag nog redan visste men det är nyttigt att få höra igen.

Annars går det sin gilla gång här, promenadturer, gräsklippning, studier och massor av äpplen. Är det någon som har vägarna förbi så är ni välkomna att plocka, det finns så det räcker men de börjar sitta rätt högt upp i träden nu, älgarna tar de som sitter lågt.

Till helgen är det årets händelse i Årjäng, Årjängsmâten, ja alltså Årjängs marknad på svenska, i dagarna 3. Årets hemvändarhelg. Självklart blir det en tur dit även om det börjar bli rätt tråkigt med samma skit som säljs.
Innan dess blir det födelsedag, en lugn sådan förväntar jag mig.

4 september Har jag berättat att jag fortsatt som student? Numera på universitetsnivå. Jag sökte en distanskurs på Linköpings universitet och lyckades komma in. Faktiskt så är det en "hundkurs", Hundens beteendebiologi heter kursen och pågår under höstterminen, en fortsättning kan man söka till som går under vårterminen. Den handlar om grundläggande etologi, både hund och andra djur. Kursen har precis dragit igång så jag har precis börjat läsa kurslitteraturen som är på engelska. Jag tror att det kommer att bli en väldigt intressant höst.

I dag har vi varit på hyfsat lång promenad trots duggregnet och det vara så skönt, hundarna gillade det men gammeltanten Gaija börjar så smått sacka efter men hon klarade hela turen. Gaija fyller snart 11 år och då har man rätt att visa sig gammal, underbara gamla tanten!

3 september Jag läser en del bloggar ute i cyberrymden, ofta skrivs det om hundträning, träningsbloggar. Något som slår mig som verkar vara genomgående i många av bloggarna är att många har glömt att man ska ha roligt med sin hund. Det tränas stenhårt, tävlas, utvärderas och då mest det som gick fel eller inte blev bra. Kanske tänker personerna annat än de skriver men det kan ju jag som läsare inte "se".
Det jag vill ha sagt är helt enkelt: Glöm inte ha roligt med din hund, lek, skoja och framför allt ta inte allt på så blodigt allvar. Lek och bus kan vara spänningslösande för både dig och hunden. Mycket löser sig om man har skoj tillsammans, glöm inte det!

Annars går livet i äpplets tecken här. Äppeldrickan klar och i frysen, äppelchutney kokad och i kylen och äppelkräm blir det till frukost om mornarna...
Även hundarna mumsar äpplen flera gånger om dagen.
Eddies tå ser riktigt bra ut. Vi har nu börjat promenaderna utan galonstövel och det går bra.
Regnet vill jag inte se mer av men tyvärr har jag inget att säga till om i den frågan...

Nellie har äntligen kommit hem till Marika igen efter 2 vändor på djursjukhus, nu hoppas vi på snar bättring.

30 augusti I eftermiddag har jag Ester och Dodde varit i skogen och plockat kantareller och det riktigt dräller av dem. En full korg lite drygt kom vi hem med efter 3 timmar i skogen, skulle tro omkring 8 liter, och då är de rensade och klara för jag rensar när jag plockar. Ester och Dodde har haft skoj, skogsrejs, bad i älv och diken, ätit goda pinnar och mindre goda saker också. Vi han bara en liten del av mitt kantarellställe så någon dag till veckan ska jag ut igen. Nu ska de jag har plockat få sig ett bad i diskbaljan innan de hamnar i stekpannan eller kastrullen och frysen.
29 augusti Månaden snart slut, sommaren definitivt slut när vi går över till september.
Tänker på Marika och Nellie lite extra just nu, Nellie är inte helt kry men vi håller tummarna för en snar bättring. Gladare nyhet för dem är att de gått vidare i Talanggruppen till nästa träningsläger, direktkvalificerade men jag är inte ett dugg överraskad.

Eddies klo/tå blir sakna men säkert bättre, jag passar mig noga för att ta av tratten för tidigt och bandage blir det när han ska vara ensam hemma. Har fått tag på sårplast också som jag skyddar klon med, visserligen för hästar så det doftar tjära men det kan man väl stå ut med ett tag. Tur att våra wynntorpare är ett tåligt släkte och står ut med det mesta.
Har kollat Ester för UVI men det var inget fel på urinprovet, hon har kissat inne men det är troligtvis protest av något slag och kanske hormoner som svallar. Vi väntar dessutom på första löp inom en månad eller två.

Äpplena försöker jag förädla lite smått, äppelkräm, äppeldricka och ev. äppelchutney. Någon som har andra bra förslag vad man kan göra? Någon paj blir det förstås, den har flera av er smakat på.

Om någon undrar vart bilderna på er tar vägen från tävlingar och annat som varit på startsidan så kan ni hitta dem under Fotogalleriet och Wynntorpare.

Saknaden är stor ibland, Elisabeth, varför fick du inte vara med oss längre???

20 augusti Hängt ut tvätt i det vackra vädret, målat dörrfoder i köket och pysslat med lite av varje.
Vi har ett underbart väder inget regn på flera dagar men de lovar sämre.

Hundarna äter äpplen så det står härliga till, jag får begränsa tillvaron ute i hagen för det blir lite för mycket av det goda, ingen är direkt dålig men kan ju bli. Dodde hoppar nu upp omkring 2 meter för att få fatt på goda äpplen, Ester gör tappra försök men är inte lika träffsäker, Tazza har inte riktigt lust att hoppa så mycket.
Eddies tå blir bättre och bättre men vätskar sig än så vi får fortsätta med bandage ett antal dagar till.

Ada är hemma sedan några dagar och är på bättringsvägen, Kerstin pysslar om henne.

18 augusti Vad roligt det är att höra när ni wynntorpare ger er in på nya områden, jaktprovsstarter kan det bli i höst, det är väldigt spännande att följa.

I dag håller vi tummarna för att Ada ska få komma hem igen efter ett dygn på djursjukhus. Hon blev huggormsbiten igår, i nosen. Se upp alla där ute, hundarna är nyfikna och ormarna är inte att leka med.

Annars jagar vi mest älg här... En ko med kalv tycker att mina äpplen är det godaste som finns om nätterna, jag och min gräsmatta föredrar älgfritt, gräsmattan är full av snubbelhål. Älgstaket har satts upp, består endast av plastband och lite påsballonger och något lakan. Det håller ett tag, troligtvis inte i längden men kanske så länge att äpplena hinner mogna och jag kan ta tillvara en del av skörden. Äppeldricka och äppelkräm är det jag har tänkt mig.
Det finns andra här som också älskar äpplen, nämligen hundarna och de nöjer sig inte med att ta fallfruken, nej de hoppar och klättrar också för att få sig lite äpplen, ser rätt kul ut. Dodde tror jag är mest träffsäker, lyckas ta ett äpple på varje hopp tror jag.

Eddie går här med bandage, i torsdags togs hans krånglande klo bort och nu är det bandagebyte varje kväll tills pulpan torkat in. Inte roligt med bandage, tratt och galonstövel men vad gör man... Jag hoppas att det bli bra när det är läkt och klon växer ut igen. Snäll är han i alla fall och jag börjar bli riktigt snitsig på att lägga tassbandage på baktassar kan jag ju säga.

12 augusti Det känns lite vemodigt... Sommaren går mot sitt slut, hösten har redan börjat visa sig, fukten lägger sig tidigt om kvällarna och sommarens ljud har bytts ut mot höstens ute. Älgen har börjat göra sina lovar i äppelträdgården, han inventerar inför höstens äppelkalas... Mörkret kommer tidigt om kvällarna och har gått från sommarens halvmörker till svartaste svarta natta.
Om en dryg månad fyller jag år, jag fyller 40 denna gång, en fest vore på sin plats men jag har nog inte så många kring mig så det räcker till en fest men roligt hade det varit.

Eddie ska en tur till veterinären för att få sin krånglande klo bedömd, kanske måste den bort, vi får se i slutet av veckan hur det gått. Jobbigt när voffarna inte är riktigt krya. Fast Eddie är glad ändå med tratt och allt, maken till positiv hund får man leta efter.

8 augusti Var härom dagen inne och läste vilket fint omdöme som Marika och Nellie får efter Råhagens helgkurs med Lillemor Edström, de fanns omnämnda i hennes blogg, väldigt roligt att läsa.

Annars knallar det på här som vanligt. Väldigt roligt med Cissi och Divas resultat i Ungdoms-SM i Boden, otroligt höga poäng båda dagarna och samma slutsumma som segraren i lydnadsklass I. Starkt att hålla så bra båda dagarna, detta trots ändringar i tidsschema bla. Nu önskar vi lycka till i lydnadsklass II i höst, nu när allt är klart med dispens för tävling.

Eddies klo/tå är som den är, han har inte direkt ont men får ju ha sko utomhus och får inte busa runt med syrran vilket han tycker är väldigt tråkigt.

Agnes och Uffe har varit här och hälsat på och blivit ordentligt trimmade, Uffe var så mycket päls på så där tog vi klippmaskinen till hjälp. Ja maskinen använder jag normalt till tassarna men nu tog jag även halsen. Behöver någon hjälp med trimning och klippning så hör gärna av er så kan vi fixa det vid tillfälle. Själv föredrar jag trimmade halsar vilket även är bra på sommaren för att undvika våteksem/hotspot.
Vi passade på att ta lite nya bilder på hundarna också när alla var samlade.

Vi har varit ute i kantarellskogen, arbetat i trädgården och ätit goda middagar tillsammans. Vad trevligt det är med sällskap ibland och människor att prata med och inte bara hundarna. Nu är vi ensamma igen jag och de fem. Vädret har ju varit toppen nu några dagar och jag hoppas att det håller i sig lite till även om de lovat annat.

31 juli Natten har varit lite orolig, Eddie har svårt att veta hur han ska sova med tratten och de andra vill inte ha en tratt som täcke eller en tratt i ansiktet när de sover så de har flyttat runt ett antal gånger bredvid min säng.
Eddie har i alla fall förlikats med sin tratt, den är inte rolig men han är nog den av mina trattbärande hundar som snabbast kommit till sans. Det blev ju lite stå och stirra in i väggen i början men bara man visade honom att det gick att röra sig och att man kan äta godis med tratt på så löste det sig rätt snabbt. Nu får han ju vara själv i kök och sovrum och har tagit bian i besittning och har det hur gott som helst. I morse kom han på att man kunde kliva upp i hundsängen och sätta sig så flyttade de andra på sig för att undvika tratten, killen är smart tydligen bara han får chansen...
Sko på ena baktassen är heller inga problem, han travar på så glatt som vanligt. Skulle ha haft en vattentät sko, den vi fick tag på suger åt sig vatten men med 2 plastpåsar inuti så går det bra ändå. Jag fick ju köpa en aning stor sko för att få ner bandaget men så är det ibland.
30 juli Fick hastigt men mindre lustigt planera in ett veterinärbesök idag efter att Eddie haltade i går kväll och vi fick vända om innan vi hunnit ut något längre på kvällspromenaden. Eddie hade spräckt en klo ända in till klobädden eller vad man ska kalla det.
Så nu ligger han en aning trött och bakis bredvid mig i köket. Klon var inte lös och veterinären föreslog antingen att han skulle operera bort hela klon vilket skulle innebära en klo mindre men också troligtvis slutet på en utställningskarriär eller att han klippte klon väldigt kort, brände pulpan och hoppas att klon växer ut normalt utan att dela sig... Jag valde det senare alternativet kan jag ju säga, så nu hoppas jag att det blir bra.
Eddie fick en rejäl dos lugnande men kände ändå av bränningen och jag fick hålla vänster bakben stadigt.
Nu har vi inhandlat skyddsskor, tog en tvåpack för säkerhets skull, stor storlek för att få plats med bandaget som ska sitta ett par dagar. Det blev även en tur till Apoteket för penicillin för säkerhets skull även det eftersom han troligtvis bröt sin klo redan i förrgår och det varade lite redan nu och vi är mitt i rötmånaden. Slutligen inköp av insektsspray men det är en annan historia och har inget med Eddie att göra, nej här ska bekämpas getingar innanför ytterpanelen på huset, otäcka små djur.

Så som sagt så ligger Eddie här nu med ett fint rött paket på vänster baktass, svansen går när jag pratar med honom. Vi har provat tratten... ujujuj vilken läskig grej men det blir nog bra, tur jag är hemma några dagar i alla fall.

Mitt bredband är segare än segaste kolan just nu, misstänker att telefonledningarna har fått spatt efter allt regnande, det blir kortis när det blir för fuktigt, konstigt att det har fungerat så bra så länge... Så vi får se när detta kan komma ut i etern/på nätet...

24 juli Vilket mejl jag fick ikväll, Tina och Rosso har lyckats, nu kan Rosso tituleras SLCH, stort GRATTIS!!
Inte nog med det Nellie och Marika slog till och vann tävlingen på otroliga 312 poäng, vilka poäng säger jag bara!!! Jag är djupt imponerad av er båda Marika och Tina!

Min C-kull är helt otroliga hundar och ägare, vilken superkombination det har visat sig vara. 2 SLCH, ytterligare 1 elitlydnad, 1 elit spår och flera på väg upp. Men ni är fler där ute som gör ett otroligt fint jobb med Wynntorparna, det är så roligt att få ta del av era framgångar och mödor!

Fotot på förstasidan på Tina och Rosso har Anna varit så snäll och lånat mig, tack!!

23 juli Plötsligt idag har min mobiltelefon börjat ringa igen... Jag har inget gjort med den sedan den slutade ringa efter Lydnads-SM men ändå ringer den igen plötsligt. Mycket underligt!

Nu kan ni se bild på Eddies nya lek i älven, dålig bild men ändå ett bildbevis!

22 juli En till egen rad med samma datum idag.

Jag, Dodde och Eddie har varit i skogen och plockat kantareller, det blev en god middag kan jag ju säga.
På vår väg passerar vi en liten älv som var ganska strid och med mer vatten är vanligt men den är inte alls djup. Grannar har lagt en spång över så det går att gå över, hundarna balanserar fint över spången trots att de nästan aldrig gått över den. Vi stannar en stund på andra sidan för hundarna tyckte att vattnet var rätt spännande. Eddie som ibland kan vara lite försiktig, var allt annat än försiktig, han ålade sig ner via en hal sten i vattnet, simmade några tag och hamnade mitt i strömmen och flöt iväg i god fart, ojojoj tänkte jag, nu blir han nog rädd. Men vad gör lillkillen, jo han simmar in till kanten, tar sig upp och kommer tillbaka för att genast åla sig ner i vattnet igen och glatt simmande far han iväg med strömmen igen, detta upprepas en 4-5 gånger. Eddie hade uppfunnit en ny lek!! Till saken hör att hundarna faktiskt bottnar mitt ute i strömfåran, djupare är det inte.
Lilla Dodde däremot han plaskar lite med frambenen i kanten och vill absolut inte ge sig ut i vattnet, han är lite badkruka precis som Tazza var sina första år.

Eddie tyckte att älven var så rolig att han inte kunde låta bli att springa tillbaka dit när vi var på väg hem, sen var han som bortblåst en stund. När han väl kom tillbaka så hade jag och Dodde gömt oss och Eddie letade och letade men kunde för sitt liv inte klura ut var vi var, hmm.. vi stod relativt synliga bakom några buskar, tänk om Eddie hade kopplat på näsa, ögon och öron lite och inte bara haft spring i benen. Till sist gav jag mig tillkänna och oh så glad han blev att han inte blivit helt övergiven i skogen.
Dodde skulle aldrig hitta på något liknande, han följer mg som en skugga i skogen, alltid lika trogen.

22 juli Onsdag mitt i juli. Veckan började med en tur till Nordens ark med en kompis och hennes 2 barn. Vi hade en väldigt trevlig dag bland vilda och tama djur, god lunch och bra väder. Det blev en del foton men inga så där toppenbra, mer för minnesalbumet bara.
Jag hade beställt fint väder på västkusten och vi fick perfekt väder för ändamålet hela dagen, omväxlande sol och lite moln samt lite lagom med vind. Väl hemma började åskan och regnet.

Tisdagen tillbringade jag hos Ulla, Livsglädjens kennel i Tösse. En trevlig dag även det, det är alltid lika trevligt att komma hem till Ulla och Tage. Vi tittade på hennes valpar som snart ska flytta hemifrån, goa var de hela gänget på 5 st, härliga pälsar och bra attityd. Sen blev det självklart en massa hundsnack och det är alltid lika roliga att byta erfarenheter, tankar och idéer.

Idag har jag beställt fint väder och hittills på förmiddagen ser det lovande ut. Nu ska vi ut på promenad och sen har jag tänkt ta en tur till svampskogen och hoppas att jag hittar bra med svamp, tråkigt att rensa men ack så gott att äta. De bästa kantarellerna är de första, tjocka, fina, lättrensade och gärna små.

Börjar bli dax att fundera över hundsituationen här hemma, 5 st är för många men hur gör man och vem ska flytta och vart???

14 juli Kronprinsessans födelsedag... nope jag är inte alls royalist.

Har varit en tur till Årjäng i kväll och varit på "stadspromenad" med gossarna, det gick riktigt bra. Vi tittade på bävrarna som bor mitt i Årjäng och som är mycket orädda och fick uppleva bäverlek troligtvis mellan ungar och även höra dem. Både Eddie och Dodde tittade förundrat ner i vattnet från bron vi stod på.

I dag har vi också varit i kantarellskogen och fått med oss en hög hem, de ska rensas och avnjutas i morgon. Tänk vad man kan hitta nästan runt husknuten. Gott ska det bli i alla fall.

Duktiga tävlanden har lämnat resultat i veckan, det har verkligen gått bra. Nu Tina har ni snart nått ett etappmål du och Rosso!

Jag har gått med i Facebook!

9 juli Har ju nu gått några dagar men det känns rätt overkligt att det gick så bra i söndags, otroligt roligt men overkligt. Nu finns vi på bild både på GRK Värmlands hemsida och GRKs hemsida under utställning resp. resultat från Open Show. Den stiliga killen har varit odräglig här hemma denna veckan, vet han månne vad han har ställt till med? Nu får vi hoppas att det bara kan fortsätta åt ett håll framöver och att fler tycker att han är stilig.
Eddie var väldigt bekväm i ringen på söndagen, han stod prydligt och sprang stabilt, skötte sig exemplariskt. Tänk att han bara 14 månader gammal och yngst bland de vuxna hanarna över 12 månader går och vinner... Vi ska suga på karamellen länge!

Lördagen var också lyckad även om Eddie då inte var så bekväm i ringen men han fick ett 1:a pris i juniorklassen och placerade sig som femma (reserv) i konkurrensen. Jag är väldigt nöjd med hans officiella debut. Allt detta i en ålder där hanar inte brukar visa sig i sin bästa kostym.

Ester skötte sig också bra i söndags, kunde visat sig bättre men med lite träning och större självförtroende så tror jag det kan bli bra.

Jag vill tacka er som skickat grattishälsningar, det värmer gott!

5 juli Vilken helg... Skriver mer i morgon, nu ska resultaten smältas. Otroligt roligt. Jag trodde att det skulle gå bra idag men att det skulle gå så bra trodde jag aldrig! Hemresan gick på små rosa moln.

Kommande vecka blir det digitalfotokurs, ska bli jätteroligt!

22 juni Min mobiltelefon la av på resan hem från Karlskrona, den varken ringer eller vibrerar vid inkommande samtal så jag hör inte när någon ringer på den. Har hört att det var fler än min telefon som slutade fungera som den skulle nere på SM, undrar vad det var för ställe vi var på egentligen? Det får bli en ny telefon när plånbiken tillåter och jag hittar en som jag vill ha, just nu är det lite tight.

Midsommar har jag och hundarna firat med grillat och både sol, regn och åska. En tur till Årjängsparken för dans till Torgny Melins blev det också på midsommardagens kväll, trevligt var det och gamla vänner träffade jag som jag pratade med.

Nu tränar vi för utställning här, Eddie ska ut på sin första officiella om inget oförutsett händer innan dess, sen blir det även en inofficiell för båda de små. Jag hade hoppats kunna ställa gammeltanten Gaija i sommar men hon valde att klä av all pälsen lagom till sommaren, har ni aldrig sett en nakengolden så får ni komma och titta...

17 juni Jag hade ett jätteroligt mejl i inkorgen när jag kom hem i måndags, det var från Anna och Ludde. Grattis till ert fina lydnadsresultat, 182 poäng och vinst i lydnadsklass I. Jag vet hur mycket arbetet det ligger bakom detta resultat, de har kämpat länge, framför allt med tävlingsnerver men nu gav det full utdelning, otroligt roligt.
16 juni TACK till Marika och Nellie för en härlig helg, ni gjorde i alla fall min helg oförglömlig med en suverän prestation!!

Regn, sol, lycka, nerver, skratt, campingstuga, underbara "valpköpare", hotellvistelse och många mil senare så är vi äntligen hemma igen.
Marika gjorde det näst intill omöjliga, hon förde Nellie till en finalplats i deras första SM i lydnad, att lyckas hålla nerverna i styr och få ihop poäng som räckte till en 13:e plats i lördagens kvaltävling av 60 st startande är en stor bedrift, att dessutom klättra till en 11:e placering i finalen är fantastiskt och därtill vara det gladaste och skönaste ekipaget på plan i finalen är en bedrift. Det såg mycket trevligt och positivt ut båda dagarna.

Vi var ett gäng Wynntorpare som sammanstrålade på Trummenäs camping och bodde i stugor där. Jätteroligt att träffa Cissi, Lisbeth och Diva igen, det är nästan 2 år sen sist, de hade klart längst resa ner från Sundsvall. Malin som åkt nästan lika långt som vi, med Dima och så Tina och Marika med Nellie och Rosso och deras familjer. Vilka härliga hundar ni har allihop!

Ytterligare 2 finaldeltagare var golden, Ingela imponerade stort och gjorde ett otroligt säkert intryck i söndagens final och fick till en fin jämn tävling och äntligen fick vara i final med Picasso och slutade på 5:e plats. Peter och Strix som gick om Marika i finalen och hamnade på 10:e plats.

Det här var faktiskt även mitt första SM, jag har aldrig varit på plats som åskådare på ett lydnads-SM tidigare så det var en trevlig upplevelse även om vissa saker säkerligen kunde göras bättre.

Vår resa efter Karlskrona fortsatte till Nässjö, där övernattade vi på hotell mitt i stan med lantisvovvarna Eddie och Dodde som var med på resan och de fixade stadslivet galant, likaså en hotellnatt. Måndagen tillbringades först i Nässjö för att se var släkten har bott och levt, ett besök på kyrkogården och en vandring i stadsparken eller vad man ska kalla området runt sjön mitt i stan, en vacker liten sjö med massor av fåglar, ni må tro att det var spännande för två unga gossar med så många och halvtama änder, duvor, gäss, sothöns, kajor och annat, vuxna och ungar. Trötta hoppade grabbarna sen in i bilen för fortsatt färd. Vi rastade vid Hornborgarsjön, rastplatsen hette Trandansen men så många tranor såg vi inte, däremot en enorm mängd gäss, vilken sort vet jag tyvärr inte men ska ta reda på det.
Jag har tagit närmare 150 bilder under resan på allt möjligt och idag har jag haft en riktigt slapp dag.

7 juni I dag skulle Ester ha varit på utställning men efter bad och trim insåg jag att hon nog inte skulle visas på utställning ändå så vi ställde in resan till Vänersborg.
Istället har vi varit hemma i helgen och klippt gräs, krattat gräs, vattnat blommor, tvättat flera maskiner tvätt och hängt ut, röjt undan buskar som jag klippt ner, trimmat gräs och en massa mer. Dessutom har jag varit ner bakom lagårn och tittat på tofsviporna med ungar, de har ett fasligt sjå att hålla kråkan och skatan borta från sina ungar, jag har också studerat blåmesarna som frenetsiskt matar sina hungriga ungar i äppelträdet i hundhagen. Misstänker att talgoxen har ungar i äppelträdet på baksidan. Sädesärlan har nog ungar i närheten också och blev glad när jag klippte gräset så maten blev mer lättåtkomlig, den följde mitt klippande på riktigt nära håll och samlade små insekter.

Skolan är slut och det känns vemodigt. Fick frågan om jag kan tänka mig att vara matteresurs som jag var i höstas om läraren åker bort i höst igen och det sa jag givetvis ja till, skulle vara roligt.
Jag har haft ett fantastiskt roligt och givande år på Kyrkerud.

Jag vill, trots att det inte blev något resultat i slutänden pga en massa strul i spåret, säga GRATTIS till Kerstin och Ada som startat högreklass spår och fått bekräftat att allt funkar bra på tävling, ni är toppenduktiga i allt ni hittar på.

Nu laddar vi för resan till Karlskrona på fredag och hoppas att inget kommer emellan!

1 juni I dag har Eddie varit på sin första cykeltur. För en månad sedan när vi var och miljötränade inne i Årjäng så var han livrädd för cyklar, då tog jag helt enkelt fram min cykel här hemma och ställde den utanför den stora hagen så att de var tvungna att passera cykeln varje gång de gick ut. Det tog inte många dagar innan en stillastående cykel var rätt okej men om den rörde sig så var den rätt läskig. I dag tog jag Eddie och cykeln med mig och det var knappt läskigt alls, så jag hoppade upp på cykeln och cyklade och Eddie hängde med som om han aldrig gjort annat. Grannens hästar var dock farliga så där förbi gick vi. Eddie travade så fint bredvid cykeln och jag tror att han tyckte att det var rätt skönt att få röra sig i lite raskare takt än mina raska promenader. Turen vi tog var ju inte direkt lång, 10-15 minuter allt som allt men någonstans ska man börja.
Jag har en sk springer på cykeln men där brukar jag inte sätta fast hunden förrän den har varit med några gånger.

Eftermiddagen har också inneburit brödbak och trots avsaknad av vissa ingredienser så blev det ett supergott bröd. Brödet ska med på skolutflykt i morgon, jag har bakat bröd till vår gemensamma lunch, det blir soppa tillagad i skogen över öppen eld och alla ska bidra med någon ingrediens eller som jag då bröd. Det blir en animalisk variant och en vegansk variant.

31 maj Vill säga ett stort grattis till er som varit ute och tävlat i helgen. Malin och Dima har tagit 1:a pris i lydnadsklass II, Kerstin och Catja har tagit 2:a pris i lydnadsklass 3. Vet att även Anna och Ludde varit och tävlat, vet dock inte resultat där... Har någon mer tävlat så får ni gärna rapportera in!

Det kan vara farligt att diska... Stod vid diskbaljan och diskade mitt på dagen, ner med handen i diskbaljan och ajajaj... jag ska mig på något, jag skar mig på en... just det en gaffel. En rejäl reva i fingret och blodet droppar. Snacka löjligt att skära sig på en gaffel men det går det med, gaffeln var inte ens vass. Fingret ser ut att överleva händelsen utan större men.

Annars har jag en ettårig, trotsig, hormonstinn tonåring här i huset. Eddie är just nu en pina, hormonerna fullkomligt sprutar ur öronen på honom, han är stirrig och högvarvad. Han är nog den mest trotsiga hane som jag har haft hittills så nu jobbar jag på att dämpa honom. Just nu är han rätt billig...

Annars har lugnet lägrat sig, de andra hundarna vilar sig genom de varma dagarna, Gaija har varit en aning virrig men det får man väl bli när man är snart 11 år, glad, pigg och lycklig är hon i alla fall och det är huvudsaken. Dodde verkar glad över att vara hemma men han har haft det toppen hos Tina. Tazza har äntligen slutat löpa. Ester är en aning halt, hon som ska på utställning till helgen men just nu ser det ut som om vi får ställa in tråkigt nog.

Skolan går mot sitt slut, bara 4 dagar kvar. Veckan som gått har vi haft grafik och tryckt bilder och det var fantastiskt roligt, något jag gärna skulle lära mig mer om känner jag.
Har annars ägnat tid åt att utöka min rabatt, den är grävd och klar och väntar på plantering...

24 maj Dodson hemma efter en vecka hos Tina. Hemresan gick problemfritt, nu börjar vägen kännas bekant. Dodde har haft en rolig vecka hos sin far, många små äventyr och nya upplevelser. Nybadad och fin är han också. Nu sover han gott på mina fötter vid datorn.
23 maj Dejt med Klippo idag, ja gräsklipparen alltså. Hopplösa jag kan heller inte ta det lugnt så jag flängde runt i det höga gräset tills orken bara dog, fick lägga mig och vila under kastanjen och lyssna på humlesurret. Det är strålande solsken och 19 grader varmt i skuggan och jag gick i solen och klippte...
När jag hamnade bakom huset på norrsidan så svajade gräset till vid husgrunden, något litet tog sig fram i en hiskelig fart, trodde först på en groda men de gör inte så många knop och se det var en liten mus, inte helt fullvuxen... Och nu ska ni höra/läsa om grymma A (jag alltså)... Jag är inte det minsta rädd för små möss vilket däremot min kära mor är, hon skriker högt och blir helt skakig, vilket jag fick uppleva i förrgår då hon var ute och rökte, jag hörde ett illtjut och in kom hon med fart, en mus hade sprungit framför fötterna på henne på trappan när hon skulle in. Åter till min lilla mus... grym ja, jag tog av mig träskon och drämde till och där låg en liten död mus... Hmmm, jo jag har inga hämningar ibland, visst är de söta men jag slipper helst ha dem runt och i stugan.

Dejten slut för dagen, Klippo lika trogen som alltid. Men gräset är inte helt färdigklippt så det får bli en dejt en annan dag igen.
Både flugorna och myggorna har vaknat, går man och klipper så irriterar flugorna och lägger man sig i gräset så kommer myggorna menmen... det hör sommaren till.

I morgon ska jag till Uddevalla, eller nästan i alla fall, och hämta hem min lille vofsing igen. Det har varit lugnt utan Dodde men jag har samtidigt saknat killen, han har en speciell plats i mitt hjärta.
Dodde har haft det bra hos Tina och pappa Rosso och så Marika och Nellie förstås. Semester och träningsläger på samma gång för lilla Dodde.
Eddie har passat på att ta kommandot här hemma när både jag och Dodde var borta. Han har lyft på benet överallt och markerat, troligtvis även inne men så fort jag kom hem så blev han lilla Eddie igen som hukar sig och kissar... hmm... är jag dominant eller!?

Skolresan jag varit på var trevlig, "Värmland runt på 80 timmar". Vi sov i Stöllet 2 nätter, på folkhögskolan där och har varit runt och tittat på massor av olika saker varje dag. Jag har spelat volleyboll med ungdomarna och det var riktigt roligt, det var över 20 år sedan jag gjorde det sist men det var som att cykla, takterna sitter i.

17 maj Dodde ska på semester till sin far Rosso och Tina utanför Uddevalla. Jag ska åka på skolresa några dagar och Tazza löper här hemma så det blir lugnast för mor som ska vara hundvakt. Dodde har aldrig bott borta utan mig men det kommer nog att gå utmärkt.
8 maj Några hektiska veckor i skolan är slut, Vårutställningen 2009 är invigd med vernissage idag. Jag har suttit med i marknadsföringsgruppen och vi har haft hand om mediakontakter, annonsering, affischering, vernissagen och en massa annat. Här i länken kan ni läsa en artikel där jag och Vero blev intervjuade i NWT i veckan Klicka här!
Roligt men mycket jobb och nu är man rätt trött.

Vi ska åka till Lydnads-SM i juni, Cecilia och hennes mamma är så snälla och låter oss dela stuga med dem, det ska bli roligt. Det blir även roligt att träffa er andra som också kommer förstås. Jag har faktiskt aldrig varit på ett SM.

28 april Jippieeeyeey.... Marika och Nellie kom med till Lydnads-SM i Karlskrona. Nu ska vi försöka boka boende jag och mamma och åka ner och heja på dem i juni. Marika du är ju bara så otroligt duktig med Nellie, lycka till nu på helgens läger med talanggruppen, blir nog superroligt!!
19 april Det är så roligt att få ta del av era resultat, då är det roligt att vara uppfödare, jag blir så stolt och glad. Trolle har verkligen hamnat helt rätt hos dig Rickard, lycka till nu i eliten, jag tror stenhårt på er, det kommer att gå bra. Det är roligt att få resultatrapportering från er alla, vare sig det är lydnadsklass I eller elitbruks, det visar att ni jobbar med hundarna och att hundarna mår finfint. Det är även roligt att få rapporter om alla sorters aktivering, man behöver inte tävla för att hunden ska må bra, huvudsaken är att de blir aktiverade och att ni har roligt tillsammans men det är som sagt roligt när det blir kvitto på träningen också.

I morgon börjar skolan igen efter lovet, inte så roligt just nu men bara man är på plats brukar det vara riktigt roligt. Innan lovet fick vi agera lärare, lägga upp lektion, hålla lektion och det var intressant men svårt... Att gå på folkhögskola rekommenderar jag verkligen, undervisningen är annorlunda jämfört med tex. gymnasiet och vi har oftast verkligen roligt.

18 april Tänk vad roligt det är att vara en av två goldenuppfödare som har 3 uppfödningar i elitklass i lydnad just nu, det känns bra. Här kan ni läsa mer: Dogmatix

Jag har uppgraderat mitt bredband, eller ADSL som det egentligen är och trots att det har varit segt tidigare och eftersom jag bor så pass långt från stationen inte varit säkert att jag fått ens den lägsta hastigheten så fungerar nu den högre hastigheten och det märks faktiskt. Tur att man numera bor närmare stationen är vad jag gjorde för några år sedan.

Nu har farstun här blivit riktigt städad och fin, hundarnas rum är det och de trivs bra där, golvet är täckt med hundfiltar och de går gärna dit självmant och lägger sig. Skönt när man kan ha ett rum till hundarna, särskilt då det är blött och skitigt ute.

Ha en skön söndag!!!

17 april Som ni sett på startsidan så kom Marika och Nellie med till talanggruppen, jäklar vad ni är duktiga. Nu håller vi tummarna för att det även blir plats på Lydnads-SM i Karlskrona i juni, just nu på reservplats och nu beror det på hur många ordinarie som anmäler sig eller väljer att avstå.

Snart slut på påsklovet, det har gått fort och mycket städning har det blivit men det är roligt så här på våren när man kan slänga ut allt och rensa ut och slänga prylar.
Våren är definitivt här, citronfjärilarna fladdrar runt ute, humlorna surrar och fåglarnas vårsång är nästan öronbedövande särskilt om kvällarna.

15 april Ser i min inkorg för mejl att jag har varit lite dålig på att svara på era mejl men jag läser allt, tittar på de fina bilderna som ni valpköpare skickar och njuter av fina hundar. Ska försöka bättra mig och skriva svar, ni är absolut inte bortglömda!
Valpträffar har det också blivit lite dåligt med i vinter men vintern är svår när jag har så liten stuga. Ska försöka få till en träff framåt försommaren och även försöka få till en funktionsbeskrivning för E-kullen i sommar eller på sensommaren.

D-kullen är snart röntgad allihop och tyvärr är det ingen rolig läsning men det kan bli så ibland. Det som är viktigt för er är att betrakta era hundar som friska så länge de inte har symptom men ha lite i bakhuvudet att inte hålla på med för mycket hoppträning, kanske inte satsa på agility i tävlingsform och undvika hårdhänt lek med stora hundar men annars köra på med alla trevliga aktiviteter som faktiskt finns, lydnad, spår i alla former, bruks, mm. Mentalt sett är det en underbar kull, mjuka, arbetsvilliga, framåt, glada, positiva.
Troligtvis blir det ingen mer kull på Tazza, jag vet inte hur jag ska kunna motivera köpare att köpa valp efter henne när hon nu har lämnat så mycket fel i sin första kull. Nästa kull med en annan hane skulle kunna få bättre ledstatistik men jag tror inte att jag kommer att våga chansa.
Så nu ser det ut att dröja tills nästa kull ser dagens ljus på Wynntorps kennel...

Jag har förresten vunnit 15 kg hundmat, Lupus foder hade en länktävling. Jag som aldrig brukar vinna, synd bara att det inte var första- eller andrapriset... men en säck hundmat är alltid välkommet så jag är väldigt nöjd och glad för det.

13 april Hoppas ni alla har haft en lika härlig påsk som jag har haft. Ledigt, soligt, varmt, promenader, utflykter, god mat, besök av mor som fortfarande är här, lite fix i trädgården.
Hundarna har njutit av det underbara vädret, legat ute och sovit gott, provat badvattnet i älven (lite kallt tycker då jag med bad bland isflak), gammeltanten Gaija var värst i badet och det var på vippen att det blev tvåbeningsdopp också (dock inte jag).
Hela veckan är ledig, jag har påsklov och det är inte fy skam, riktigt lyxigt och skönt.
4 april Tävlingsresultaten börjar droppa in rätt friskt nu, jätteroligt att höra.
Tina och Rosso har nu efter några försök fått ordning på alla moment i eliten och tagit sitt första 1:a pris och fler tror jag det blir var så säkra. Rickard och Trolle längst ner i söder har åter startat i högreklass spår och vunnit, godkänt var resultatet, snart kommer uppflyttningen.
De minsta  rapporteras det om att de har börjat på kurs och fortsättningskurser, de är väldigt duktiga med flitiga mattar och hussar.
Stolt är jag över er allihopa!!

Våren har kommit till slut, tranor, tofsvipor, ormvråkar, starar och tom fjärilar har jag sett och hört. Solen strålar varmt från klarblå himmel och smältvattnet porlar i diken och bäckar. Mina blåsippor under syrenbusken har nästan slagit ut helt men en hel del snö dröjer sig envist kvar. Hundarna gräver och kladdar i leran ute och är så lagom trevliga att få in sen. Eddie har en lite rolig egenskap för sig, han går omvägar för att gå igenom alla vattenpölar vi passerar, hans syster Ester är precis tvärs emot, hon går omvägar för att slippa gå i alla vattenpölar och går de inte att undvika så tar hon stora graciösa hopp över dem och de andra hundarna om de står ivägen. Tänk så olika syskon kan vara. Men rulla i leran och bli nertryckt av någon annan i geggan DET har lilla Ester inget emot så härom kvällen hamnade hon i badet när hon var mer grålerbrun än gyllene. Men roligt har de ju så man kan ju inte säga så mycket...

27 mars Jag har funderat på att åka till årets Lydnads-SM men har inte bokat något boende eller så. Har förstått att några av er "valpköpare" också funderar på att åka till SM, har ni fixat med boende och det? Ska vi försöka fixa något ihop? Det skulle vara jättetrevligt att bo tillsammans och umgås på plats så att säga.
25 mars I dag har hundarna och jag varit på en härlig långpromenad i solen. Våren känns och syns även om nätterna är kyliga. Hundarna är lyckliga och det spritter i dem allihop. Gaija struttar på i god fart gamla tanten...
Eddie börjar bli en snygg gosse, behöver nu lite mer bröstdjup annars ser han trevlig ut, rör sig mycket lätt och spänstigt. Eddie är rätt lik morbror Uffe både till utseendet och sättet, dock en aning fegare.

Har redan fått rapporter samt läst mig till nya tävlingsresultat för året, härligt att flera redan är igång och det går riktigt bra. Jag hoppas fler kommer ut på tävlingsbanan och visar att Wynntorpare kan, jag hejar på er!!!

16 mars Kunde vi inte haft en eller några veckor till med praktik... det var trevligt på apoteket.

Mina små vänner talgoxarna är här och vill komma in, våren börjar kännas och de vill väl åt hundhåret till bobygge. Intressant att de kommer fastän jag inte matar dem. Härom dagen så följde de mig runt i trädgården, småtjatandes.... på ett par meters håll.

Märks att solen värmer och snö och is smälter, gruset börjar komma in med hundarna igen, snart är det stampade jordgolvet åter ett faktum...

15 mars Min praktikvecka på Apoteket i Årjäng är slut, det har varit en väldigt trevlig och givande vecka, väldigt intressant. Fick med mig några presenter också när jag slutade.
I morgon är det åter skola.

I dag har jag sett årets första grävlingsspår, tydliga fina spårstämplar in på en plogad avtagsväg med lite snö på alldeles i närheten. Ingen tvekan om vad som gått där.
Här runt huset går räven, den håller undan möss och smågnagare om vintern, har sett blodspår efter dess måltider. Har varit helt övertygad om att det varit en hona men nu funderar jag lite. En av mina sockertoppsgranar luktar otroligt starkt av urin, syns inget i snön men kan ju vara en hane som hittat hit, dock har jag inte hört något skällande som annars brukar höra till när de markerar revir inför parning. Härom dagen så var det spår i nysnön och flera platser där räven rullat sig strax utanför hundhagen. Jag hoppas verkligen att den är skabbfri.

En härlig promenad har vi varit på i slask och gråväder. Träffade "grannhunden" en rabiat sk. varghybrid. Jag såg på långt håll hur hon smög runt innanför sitt 2-metersstaket för att finna bästa platsen för ett bakhåll. Där är det attack som gäller, hon vrålar och skäller för att skrämma inkräktarna, får vara glad för att de satt upp ett staket som nu verkar hålla, det var inte så kul den gången hon smet ut genom det gamla staketet. Gaija och Tazza ignorerar henne totalt, ev. så kissar de lite på strategiskt ställe. Dodde blir upprörd över att någon bär sig så oförskämt åt. Eddie och Ester som aldrig sett denna tossiga hund förut studsade och hoppade och visste inte hur man skulle göra. Stannade för att reda ut kopplen och sen var alla mina hundar lugna trots störningen. När vi stod still vände mina vovvar helt sonika baken till och låtsades inte se eländet bakom staketet, sunda vovvar jag har.

13 mars Var snäll och köpte en leksak till vovvarna idag. En plastsak med pip. Den höll hela... 5 minuter, sen var den söndertuggad i alla ändar och nu ligger den i soppåsen. Finns det hundleksaker som håller för en hund att leka med och som inte kostar 200 kr st? Denna leksak var billig men borde ha hållit lite tugg i alla fall.
12 mars Min vän och mentor, Elisabeth, har lämnat jordelivet. Saknaden är stor, ett liv som blev alldeles för kort. Vem ska man nu fråga om råd, ringa till när något kört ihop sig, träna lite lydnad med eller ta en fika med. Det känns som om jag har mist en storasyster...
11 mars 10 månader är E-kullen idag, liten börjar bli stor.

Just nu "hatar" jag hundsängar. Köpte en av märket Dogman professional i december, en månad senare reklamerade jag den för den hade spruckit lite här och var. Jag ville inte ha en likadan så jag la till lite pengar och tog en Bia-bädd istället. Nu nästan 2 månader senare har den spruckit, denna gång ska jag försöka laga, limma på något vis, har inte råd att sitta och åka till Arvika för att reklamera saker. Men tillverkaren ska få ett brev från mig där jag talar om vad jag tycker.
Min första Bia hade jag i närmare 10 år, 2 hundar nötte på den och det var inga problem. Därefter har jag inte hittat någon säng som håller mer än ett år max, dålig kvalitet för inte är mina hundar särskilt våldsamma i sin säng.

27 februari Sportlovet snart slut, har varit billös hela veckan. Idag får jag antingen tillbaka bilen eller så blir det hyrbil över helgen, får veta vid middagstid.

Vovvarna, alla 5, mår fint. Våren känns i luften när det är takdropp och dagsmeja. Lite friluftsaktiviteter har jag hunnit med även om en vecka inte är så lång tid men snart är det påsklov och lite ledigt igen.

Har hämtat hem bilen i eftermiddag, känns bra.
Nu blir det lite god mat och gott vin till det.

18 februari Mina alster som jag lagt ut i fotogalleriet har jag gjort på skolan när vi har våra kreativa veckor. Just nu har vi samhällskunskapstema så vi skriver, ja vi skriver rapporter hela klassen, om EU. Stort ämne och mycket att läsa in sig på, dessutom hade jag en vecka kortare tid eftersom jag var sjuk men nu är det färdigt i alla fall.

På måndag ska bilen lämnas in på lagning. Förra veckan var vägen hal och grannens brevlåda hård så jag gled in i den och det blev lite skador på bilen, tur man har bilen försäkrad. Grannens brevlåda är dock alldeles hel, synd att den var av plåt och inte av plast. Blir billös större delen av vinterlovet.

Ja just det, en fördel med att gå i skolan är förstås att man har lov, v.9 är det vinterlov/sportlov och jag ska prova på något alldeles nytt. Jag ska ut på sjön och pimpla, har tyvärr inte fått med mig något sällskap, ingen i min bekantskapskrets vill hänga med så jag får väl göra det på egen hand med någon av vovvarna som sällskap. Isen är i alla fall tjock så det räcker till. Pimpelspö hade jag ute i uthuset så det har jag fixat till, isborr har jag skaffat mig, bara att fixa matsäck, varm choklad, te och packa ryggsäcken. Det blir nog några trevliga vändor på isen tror jag.

Ester och Eddie ser lite ut som grävlingar just nu (fast annan färg förstås), en bred mörk strimma längs hela ryggen med sträv ragg. Båda har ju redan bra med färg.
Annars så tränar vi det vardagliga och det funkar riktigt bra.

15 februari I går var vi, jag och hundarna, på en helt underbar promenad i det vackra vintervädret. Vi gick ute på sjön, isen ligger tjock efter att det varit kallt nu många veckor. Såg spår av rådjur, älg, räv, hare och tom lodjur. De tre yngsta sprang lösa större delen av turen och ute på sjön har de fina vidder att springa på. Snödjupet på sjön är nog omkring 20 cm, lagom att pulsa i. 1½ timme tog vår tur och väl hemma igen blev det kex till hundarna och varm choklad till mig. Ute var det dagsmeja och takdropp på sösidan huset.

I eftermiddag har jag varit på årsmöte på Brukshundklubben men ska nog inte gå på dessa möten för det känns inte bra. Känner mig inte riktigt hemma på klubben längre.

8 februari Influensan börjar ge sig.

Här har vi fått snö flera dar i rad nu. Tur man har snälla grannar som sköter plogningen. Lite har jag i alla fall fått skotta.  Nu sjunket temperaturen och i natt blir det nog rätt kallt, stackars bilen ser rätt infrusen ut där ute.
Ester och Eddie leker ute i snön med mig när jag skottar, snälla unghundar har jag. Eddie är inte det vackraste jag sett just nu, långbent, lite mager och en aning maläten i pälsen. Jag hoppas att han växer i sig framåt våren igen. Ester är aningen mer proportionerlig och rätt lik mamma Agnes i mycket.

En man påstod sig ha blivit jagad av 2 vargar på sjön Stora Gla i går förmiddag. Vargar var det säkert på plats men sen tror jag att hans fantasi spelade honom några spratt. Han sa sig i princip springa för livet fast vargarna aldrig var närmare honom än 200 m. Nu visste han inte om han vågade ge sig ut på sjön och fiska någon mer gång.

Jag har en närgången räv här, ställer jag ut en soppåse i inhägnaden utanför dörren och påsen står för nära kompostgallren så har räven allt varit där och dragit sönder påsen. Det händer varje gång jag ställer ut en soppåse nu, så de får åka rakt i soptunnan numera istället. Bra med en räv som håller ordning, bara den inte har skabb...

2 februari Jag har ju glömt att säga GRATTIS till Cecilia och Diva (W. Diva). De kom på en 8:e plats i tävlan om årets lydnadsungdom 2008 klass I-II inom SHU (Sveriges Hundungdom). Började själv min hundbana inom SHU i Södertälje och var faktiskt med när agilityn kom till Sverige, ojojoj så gammal man är då!!!
1 februari Inte mycket skrivet i januari...

Februari ligger nu i startgroparna. Jag ligger däremot i influensa, har jag inte haft på säkert 10 år så det däckade mig ordentligt i torsdags kväll men börjar nu bli bättre. Lördag morgon slog det också till ordentligt, jag svimmade och hamnade på golvet, troligtvis efter att blodsockret var på tok för lågt men det var en mycket skrämmande upplevelse. Har fått både antibiotika och hostmedicin av läkare så nu är det klart på bättringsvägen även om det inte är bra än på ett tag.
Tur man har snälla hundar så här när man blir sjuk. De leker så fint ute i hagen där jag kan strosa runt och få frisk luft.

Annars har det inte hänt så mycket på denna sidan nyår. Skolan fortsätter, Gaija har precis löpt klart, Dodde har haft ett par jobbiga veckor men har då också fått extra uppmärksamhet av mig vilket han verkligen gillar killen. På skolan hade vi en tragisk händelse för en dryg vecka sedan, en ung man dog efter att ha mixat alkohol och tabletter vilket han trodde sig klara av men denna gång fick det en mycket tragisk utgång.
Denna veckan har vi annars haft bildvecka på skolan, skulptur stod på schemat, tyvärr hann jag inte avsluta min skulptur pga sjukdom men det står kvar och väntar på mig. En väldigt rolig vecka har vi haft i alla fall, det är sköna avbrott vi får.

5 januari Önskar Marika och Nellie Lycka till i morgon, tisdag 6 januari, på My Dog i Göteborg, de ska tävla lydnad, elitklass och tävlingen är internationell, vilket var tur för Nellie löper och löptikar får delta på internationellt lydnadsprov men startar sist.. Nu håller vi tummar och tassar allt vi kan i morgon för att poängen trillar in!!! Marika är som vanligt taggad till tusen, både hon och Nellie älskar tävling. Tina är med och hejar på så klart.
3 januari Såg sent i går kväll ett program på TV4 Fakta om kamphundar i Storbritannien och Finland, BBC som gjort den. Man fick även se hundkamper, de berättade om och filmade med dold kamera bl.a. den sista kampen för dagen då de filmade i Finland från en kamphundsfabrik som de sa, den kampen pågick i 45 minuter, kampringen var helt nedblodad när de särade på de totalt utpumpade hundarna, vinnarhunden tog ägaren och gick iväg med in i ett angränsande rum, satte krokodilklämmor på ena örat och svansen (vi fick inte se detta som tur var) hällde en hink vatten över och kopplade till elskåpet, hunden var efter denna behandling inte helt död utan togs in i huset för att avsluta jobbet. Det vi fick se var hur strömmen försvann i kampringen, det blev mörkt för en stund. Så den fina behandlingen fick vinnarhunden, ägaren behövde en "kedjeplats" som han sa. Den förlorande hunden fick denna gång en betydligt bättre behandling med dropp mot chocken och annan första hjälpen, de var fullt utrustade när det gällde den delen.
"Kamphundsfabriken" exporterade hundar runt hela Europa, även Sverige. Hundar exporterades till Storbritannien via Irland och trots att det i hela Storbritannien råder totalförbud för pitbull i hela landet, de skrev oftast labradorkorsning i papperna ifall någon skulle kontrollera.
Man fick även se hur dessa personer greps i Finland, straffet de fick för djurplågeri var 2 år, ett alldeles för lågt straff för detta brott.
Det är inte bara vuxna pitbulls på 20-25 kg som används, dagen började med kamp mellan valpar. Skadorna på hundarna efter match var inte små, blod överallt och hemska ärr som följd.
Det jag frågar mig är på hur många ställen i Sverige pågår detta??
Storbritannien har ju tidigare haft sitt första dödsfall relaterat till pitbull, en liten flicka blev ju ihjälbiten och det fick människor att börja reagera och anmäla pitbullägare och hundkamper men ska det behöva gå så långt???
Vad har dessa stackars hundar gjort för att behandlas på detta viset och vad har dessa människor skapat för dödsmaskiner i vårt samhälle? Det är vidrigt att se hur hundar behandlas!
2 januari God fortsättning på det nya ännu helt färska året 2009!!

Har nyårslöften givits? Då hoppas jag att ni kan klara av att hålla dessa. Själv tycker jag att det är bättre att sätta upp några mål och även ha önskemål, i alla fall för sig själv, de behöver inte uttalas högt. Sen gör man sitt bästa för att nå sina mål, önskemål och drömmar.
Vissa har kommit långt och har högre mål för året men jag hoppas att ni alla med Wynntorpare har satt upp några mål för året med era härliga hundar, det kan gälla tävlingsresultat så väl som en kurs med hunden, inget mindre betydelsefullt än något annat, huvudsaken är att ni aktiverar er med er hund, att hunden, er familjemedlem, får en meningsfull tillvaro tillsammans med er och övriga familjen och t.ex. kurser blir varken ni eller hunden någonsin för gamla för och det är ett alldeles utmärkt sätt att komma ut och aktivera sin kompis och sig själv.