Startsida

Händelser
2010

Här kommer jag att berätta om vardagliga händelser, träning, tävling, utställning och annat som händer och sker hos oss! Om hundar, natur och djur!
Tidigare års Händelser finner ni längst ner på sidan under respektive årtal.

Datum Händelser
   
31 december Sista skälvande timmarna på år 2010...
Jag gläds över alla fina framgångar för Wynntorpare under året och hoppas att 2011 kommer att bli minst lika bra om inte ännu bättre!

GOTT NYTT ÅR alla härliga människor!

30 november Sista skälvande timmarna av november 2010, denna månad måste gå till historien, har det någonsin blivit vinter så snabbt tro? I kväll har vi -20,4 grader ute, 5 cm snö på backen och förmodligen stjärnklart. Eddie är den som får köldkramp, de andra verkar inte så besvärade av våra korta turer men det kommer hos dem också.
Jag är dålig på att uppdatera här men det är inte så mycket som händer denna tid på året. I år blir det ingen resa till Stockholmsmässan i december heller, finns varken tid eller pengar till det och det är nog bäst att hålla sig hemma och ha koll på lilla torpet så det inte fryser. Lilla bilen börjar bli lite trögstartad på mornarna men sätter jag i motorvärmaren tro... nä jag är dålig på det... men nu ska den i ikväll i alla fall.

Hoppas ni har det bra runt om i landet och inte är alltför insnöade av den tidiga vinterns inträde!

Anna och Luddes vinnarbild från Halloweencupen i Hagfors: Här kan ni se snygga vinnarbilden!

26 oktober Över en månad har gått, vintern står för dörren, lövhögarna tornar upp sig ute och det finns att göra när man är ensam om det.
Dodde är fullt övertygad om att vi har möss bakom golvlisterna och det kanske vi har men än så länge har de inte hittat in i huset annat än på vinden och där kan de få hållas. Mössen gottar sig i kastanjer ute för tillfället och så snart mitt ryggskott blivit bättre så ska här plockas kastanjer runt huset för att minska på godsakerna. Favoritstället att sitta och mumsa kastanjer på är annars under motorhuven på bilen, där är varmt och gott. Inne i bilen har jag hittills i höst fått 4 möss i fällor. Är det inte älgar så är det möss, räven har blivit rätt närgången också sedan grannarna, som inte är här nu, matat den på sin trapp så den blivit halvtam.

Avelskonferensen är avklarad och inte mycket finns planerat den närmaste tiden. Det var förresten en trevlig helg på hotell i Upplands Väsby med goa vänner.
Älgarna är inte så intensiva längre då äppelförrådet nu är slut.

Jag skriver vidare på mina artiklar i Länstidningen Värmlandsbygden, hittar ni ett exemplar så kan ni ju se om något som jag skrivit finns med. Kul är det i alla fall.

Ester är ögonlyst ua, skönt.

Då och då droppar något tävlingsresultat in men jag vet att ni är ute mer än ni rapporterar och roligt verkar ni ha och det är ju huvudsaken. Våra wynntorpare är alltid lika positiva och det är skoj. Så rapportera mera för det är roligt att läsa!

Kennelns 4:e lydnadschampion blev Wynntorps Caitlin, till vardags kallas hon för Catja och hon kommer ur den otroliga C-kullen men det är inte den enda kullen som visar framfötterna, både D- och E-kullen är duktiga och kommer nog att visa sig ännu mer framöver.

23 september Se upp för äppelfulla älgar de är livsfarliga!!! Grannens 15 år gamla mellanpudel har i höst blivit ihjälstångad av en full coh galen älgtjur en morgon i trädgården.

Härligt med fina tävlingsresultat, fler blir det väl innan året är slut, höstsäsongen har ju just börjat. Ni är så duktiga.
Nästa helg blir det MH, hade hoppats på lite bättre uppslutning men det ska bli roligt att se er som tog chansen och  anmälde. Det är inte lätt att få en plats på ett MH. Vi ses, PM är på väg ut med brev har jag fått rapporterat från ansvariga.

5 september Nu i kväll stod en stor älgtjur bakom huset när hundarna var ute i hagen. Han gav sig till känna genom ett rejält hostande och frustande annars hade vi inte märkt den alls. Hundarna blev eld och lågor och skällde ut den stora bjässen med skovelhornen.
Härom morgonen stod en ko med kalv i hundhagen och mumsade äpplen, hur de tagit sig in har jag ingen aning om eftersom hagen sedan några dagar tillbaka är ordentligt inhägnad tom. för älg. Kon och kalven for som projektiler ur hagen när hundarna stormade ut, självklart hade de inte fått jaga älg i hagen om jag vetat om att de stod där men halv sju på morgonen ska det inte vara älg i trädgården. Det finns även en älg med 30 m fårstängsel efter sig någonstans i grannskapet, om den inte har tappat staketet, vilket vi får hoppas. Härom morgonen försvann nämligen 30 m fårstängsel från trädgården och har ännu inte återfunnits.
Det är brunsttid för älg nu och de beter sig inte som de brukar och dessutom är de ute efter äpplen och inget verkar kunna stoppa dem. Ibland längtar man till en 1:a mitt i stan kan jag ju säga.

En utställning har vi hunnit med, på Lillerudsdagarna den 28 augusti. Eddie skötte sig bra och vann sin klass, dock utan Hp. Uffe blev BIM, BIR veteran och BIS-3 veteran. Det är så roligt att visa upp gammelman som faktiskt levt hela sitt liv på övertid, han har grav HD men lever ett aktivt lyckligt liv ännu drygt 8 år gammal. Många hade nog avlivat honom när de sett hans röntgenplåtar, de var inte vackra men han förtjänade en chans. Han har genom åren varit en härlig fostrare åt valpkullarna jag haft och styr sin flock med lugn och vänlighet men det är ändå han som styr...

Hösten har komit och vi har redan haft frost på bilrutan en morgon. Den här sommaren kommer jag att minnas som sommaren som aldrig kom. Det pratas om den torra och varma sommaren på nyheterna men här har det mest regnat och varit kallt hela sommaren. Myggorna har frodats liksom gräset. Men nu är det första höstmånaden och snart marknad i stan.

26 augusti Dodde och jag var på Hundens dag på ÅBHK i lördags och det var riktigt trevligt. Dodde deltog i Årjängs sötaste hund men kom inte till final... kan jag inte förstå för han är ju världens sötaste och charmigaste Dodde. Vi gick tipspromenad också och trots att inte Dodde kunde en enda fråga så vann vi och fick en stor påse hundgottis i pris, gissa om Dodde och de andra blev glada för lördagsgodis.
Veckan har annars gått i förkylningens tecken, en dunderförkylning med sängläge men nu är jag på bättringsvägen och hoppas att den går över riktigt fort.

Kampen om äpplena verkar älgarna vinna allt som oftast. Minsta lilla kryphål som genom en syrénbuske hittar de och idag har jag myntat ett nytt uttryck: Smidig som en älg... ni anar inte så små kryphål som krävs. Tänk om de kunde inse att grannarnas äpplen är minst lika goda och dessutom lättåtkomliga...

Bullbak försöker jag mig på lite smått idag, får se om ugnen vill detsamma som jag när de ska gräddas, det är inte alltid så säkert.

Hösten har kommit med höstregn och blåsväder men jag hoppas fortfarande på lite varma sköna dagar.

17 augusti Tänk redan augusti, jag väntar fortfarande på sommar, här har mest bara regnat.
Älgarna har hittat hit till min äppelträdgård så nu är det snart höst. Ska sätta upp lite bättre staket i år och se om det har någon verkan på älgarnas framfart.

Kerstin och Ada har blivit uppflyttade till elitklass spår i bruks. Ada har nu nått elitklass i jakt, lydnad och bruks, en riktig allroundhund och otroligt duktig förare. Jag är mycket imponerad av bedriften!
Cissi och Diva har varit på U-SM i lydnad och kammade hem en andraplacering i klass III, jätteskoj  även detta, ni är så flitiga och duktiga.
Tina och Rosso har varit i Jönköping på en stor lydnadstävling och det höll hela vägen och förstapris återigen blev resultatet i eliten. Nu prenumererar ni snart på förstapris, härligt när det stämmer!

Tazza har precis löpt färdigt. I dag satte hon de pilska pojkarna på plats. Annars har jag hållit dem åtskilda i snart 2 veckor men det är snälla gossar som jag har så länge de inte har Tazza framför nosen. Det räcker med ett par rader med kompostgaller och sen är det faktiskt förvånansvärt lugnt, inte en massa gnäll och pip hela tiden, visst låter det ibland och visst stressar de mer än vanligt men det får man ju stå ut med.

Jag försöker mig på en helt ny bana, frilansskribent för tidningen Värmlandsbygden, som lokalreporter i Årjäng. Min första artikel kommer ut i veckans tidning och det ska bli så spännande att se hur det blev. Fotar till reportagen gör jag också. Jätteskoj än så länge sen får vi se hur jag lyckas framöver, starten var i alla fall bra. Tänk att få en slant för något som är så roligt som att skriva!

I oktober har jag tänkt åka på RAS/Uppfödarkonferens i Upplands Väsby. Hoppades på någon att dela rum med men det verkar vara svårt att få tag på. Om någon tänkt sig dit och saknar rumskompis så vill du kanske dela med mig... Hör av dig i så fall!!

11 juli En bit in på sommaren har vi kommit. Jag vill skicka grattis till de flitiga som varit ute och tävlat och gjort det med framgång. 4 wynntorpare har nu tagit sig till förstapris i elitlydnaden, jätteskoj måste jag säga, jag är imponerad av er alla.

Bilden på startsidan är förresten tagen under SM i Karlstad, Tina passade på att träna med Rosso på de fina planerna som fanns där.

I dag har vi åska och regn här i "paradiset", vi tar det lugnt inomhus, söndagen är väl en vilodag!?

Uffe var på utställning förra söndagen och fick väldigt fin kritik, han har nu hunnit bli veteran, var ensam i klassen men fick tyvärr inget Hp vilket jag tycker att den kritiken borde ha givit. Men han var ju lika glad för det, han älskar att få komma ut på äventyr mitt lilla naturbarn, allt är skoj, det är så roligt med såna hundar. Eddie var också med för lite miljöträning men denna dag var inget farligt alls, han är ibland lite knepig att förstå sig på måste jag säga men skoj hade även han. De fick sig ett bad i Fryken efter att vi var klara i ringen och det var uppskattat även om förmiddagen bjöd på en hel del regn. Vi har ju inget tält att ta med men mina hundar är som tur är inte gjorda av socker så frisyren höll dagen igenom och vi hade det trevligt med möten med trevliga människor och god fika.

Vi träffade Ebba i Rottneros och det var ju jätteroligt, inte sett henne sen hon var rätt liten. Ebba var med på utställningen, duktig i ringen men det var många tikar i Ebbas klass så det blev ingen placering denna gång.

20 juni SM-helgen i Karlstad är över. Jag var på plats i lördags. Marika och Nellie levererade som vanligt säkert och snyggt dock är Nellie ännu inte i full tävlingsform efter vinterns svåra sjukdom. Betyg i alla moment, imponerande och det är så roligt att se er på plan. 23:e plats i kvalet med mycket hårda domare är inte fy skam på sitt andra SM. Ett 50-tal bilder hann jag knäppa också, några i regn andra utan regn...
Roligt också att träffa Tina och Rosso så klart och Diva, Cissi och Lisbeth som vi inte sett sen förra SM, de bor ju ända uppe i Sundsvallstrakten. Malin kom också framåt eftermiddagen, direkt från jobbet så Dima var inte med. Vi var några Wynntorpare som samlades i hörnet, alltid lika roligt att se er.
Vädret kunde varit trevligare första halvan av dagen men bättrade på sig framåt eftermiddagen då vi fick sol och sommar. Ett ynka litet inköp blev det, en metallapport, en sån där tunn sak, Dodde tyckte att den var helt okej att bära runt på, kul kille är han. Tänk så genomnosad jag blev när vi kom hem, mycket information man bär med sig på kläderna efter en sån dag.

Roligt att få se så många duktiga förare och hundar samlade men visst borde det vara lite mer spridning på raserna :) 5 golden var i alla fall anmälda till kvalet, 1 gick till final, fram för fler golden i framtiden eller vad tycker ni!!!

17 juni Snart Lydnads-SM och Marika och Nellie är redan på plats. En tur dit ska det allt bli så klart när det är på så nära håll som Karlstad, dock ändå lite för långt bort för en massa besök tyvärr. Men klart vi ska dit och heja under kvaltävlingarna och hoppas det blir finalplats även i år förstås.
14 juni Fotbolls-VM och prinsessbröllop... ungefär lika ointressant, tur det blir lydnads-SM till helgen. Många verkar dock titta på VM så det är mindre aktiviteter här på nätet märker jag, sen är det ju sommar också och snart semestertider och då minskar aktiviteten också.

Äntligen lite sommarväder istället för ösregn och kyligt. Grusgången får sig ett lyft, sen blir det mer gräsklippning, det tar aldrig slut men är ganska avkopplande tycker jag.
Hundarna mår bra, njuter av solen och leker med såpbubblor och däremellan så sysslar vi med lite lagom agilityövningar här hemma. Banan från Rusta funkar riktigt bra, slaompinnarna var riktigt bra, hindren lite epigare men går bra de med. All aktivering är bra aktivering så länge det inte är skadligt förstås.

Har era Wynntorpare några roliga egenheter?
Dodde har en rolig egenhet... när matskålen inte kommer ner på golvet tillräckligt snabbt så "duttar" han mig i rumpan med nosen, precis som "skynda på nu"...
Uffe han "ler" med ena sidan av överläppen när han vill prata med en lite eller vill något speciellt...
När Eddie blir lite stressad och upphetsad så tar han hela handen eller underarmen i munnen och ska bära och han har inte alltid koll på hur hårt han tar så det kan bli blåmärken...

7 juni Har du lust att ställa ut och är med i goldenklubben så är det hög tid att anmäla till GRK Open Show i Rottneros, läs mer på GRK Värmland/N. Dalslands hemsida som finns under mina länkar. Jag kommer att vara där och det är en fantastiskt fin utställningsplats i Rottneros Park och mycket att titta på.
6 juni Första wynntorparen har tävlat i freestyle, idag har Anna och Ludde (W. Carlin) debuterat i freestyle, vi är så stolta och det gick såå bra, kolla in filmen här:
Freestyledebut

Vilket strålande sätt att fira både nationaldagen och sin 25-årsdag Anna, GRATTIS till alltihop!!!

Nu finns det snart Wynnotorpare i alla discipliner, de kan användas till mycket, jätteroligt att ni är ute allihopa och visar framfötterna.

Ella har förresten varit på MH och det gick väldigt bra, grattis Kerstin!

Annars fortsätter sommaren här, gräset växer och hundarna slappar i skuggan.

3 juni Sommaren är här och gräsklipparen är lagad, billigt blev det som tur är.

Tyvärr gick det inte att ta så mycket runt Esters tumör så hon blev helt fri från den, det positiva var väl att tumören tillhör den minst aggressiva formen som växer väldigt sakta. Det kan alltså växa till och komma tillbaka men kan också stanna där det är. Lite extra koll måste hållas i alla fall. Kan även dyka upp nya tumörer även om det är relativt ovanligt.
Denna tumörform är tydligen ganska vanlig på just golden och ett forskningsprojekt pågår just nu för just golden.

För övrigt mår vi alla bra. En björn har siktats bara någon km från där jag bor där den också jagade älg men den verkar vara på förbivandring för den siktades i Töcksfors i går och i natt.

I helgen blir det en kulturell tripp med väninnan, ska bli trevligt.

22 maj Jodå, vi lever!

Gotland är avklarat, utställningen var ingen höjdare, blött och blåsigt. Gotland visade sig från sin sämsta sida, storm, regn och busväder men jag är nöjd ändå. Vi har sett mycket, promenerat mycket på härliga stenstränder, plockat lite fossil, sten och snäckor, tittat på fornborgar och raukar. Stugan var helt okej för oss två och hundarna, vi såg havet från sovrummen. Vi har sett hav av blåsippor (som var allt från blå till lila, rosa, röda och helt vita), hälsat på Helen och Casey och familjen, blivit bjudna på middag hos en bloggvän och hunnit med en promenad i och utanför ringmuren i Visby. Båda båtturerna var lugna och hundarna skötte sig exemplariskt bland en massa andra hundar i djursalongen.
Fick tillbaka min systemkamera lagom till resan och har fotat en hel del.

Uffes operationsärr är fina och läkta. Han mår bra förutom att han blivit halt nu i kväll, hoppas att det är tillfälligt.
Ester är opererad för cancer och vi hoppas att de fått bort allt och att hon blir helt återställd. När man är nyss fyllda 2 år ska man ha ett långt liv framför sig... Hon är i alla fall pigg och glad trots ett 15 cm långt operationssår på ena sidan.

Annars knallar livet på som vanligt. Gräsklipparen har gått sönder som toppen på allt elände, börjar bli van att det sker saker man inte kan styra över även om det inte är ett dugg roligt.
Ser i alla fall fram emot Lydnads-SM i Karlstad i juni, 18-20. Då ska vi heja på Marika och Nellie!

29 april Om en vecka bär det av till Gotland och årets första utställningar. Eddie ska ställas och det är sista chansen i unghundsklass så det blir spännande. Tyvärr är det domarändring en av dagarna och det var en domare som jag gärna velat ställa för men man kan inte få allt. Det blir en härlig tur med ett par hundar, gossarna Eddie och Dodde. Båtresa, stugby, utställningar och lite andra äventyr hoppas vi att vi hinner med på 5 dagar. Gotland ska vara som vackrast om våren så jag hoppas att vi får se ön från sin bästa sida.

Just nu har jag besök av min far. Han får agera hustomte då och då och det har blivit en del gjort nu på dessa två dagarna. Det är inte alltid så lätt av vara själv och få fixa allt på egen hand som ska göras så jag är tacksam för all hjälp jag kan få.

Tyvärr ser det ut som om jag får ställa in funktionsbeskrivningen nu i maj för E-kullen då ingen av sektionens beskrivare har tid att komma hit en halv dag och beskriva. Denna gång har det varit rent hopplöst att få hjälp trots att jag varit ute i mycket god tid (tycker i alla fall jag). Det känns tråkigt och jag är lite besviken att inte få även denna kull beskriven.
Jag jobbar för att få till en mentalbeskrivning till hösten men har i skrivande stund inget datum att komma med tyvärr.

Funderar på en kennelträff i mitten av juli om intresse finns. Ev. gör vi en förenklad variant på funktionsbeskrivning för E-kullen om det blir några från kullen som kan komma då. Alla Wynntorpare är självfallet välkomna på kennelträff, mer kommer under Aktiviteter snart.

Tävlingssäsongen är igång och några resultat har jag fått in, resultatsidan är tyvärr inte uppdaterad än men det kommer så glöm inte att mejla mig resultaten som ni vill ha med.

21 april Namnsdag idag har jag.

Aprilväder ute precis som det väl ska vara i april. Med sånt tråkväder så satsade jag på ett bad av Eddie istället. Vi måste ju börja förbereda inför Gotlandsresan i maj. Båtresa och stuga bokat så nu är det bara allt annat som ska fixas, nä så mycket är det ju inte alls. Blir kanske ett besök hos Casey om vi lyckas få ihop det och lite turistande ska vi hinna med, dvs härliga promenader vid havet, plocka lite fina stenar och snäckor och kanske också titta på lite gamla kyrkor och ruiner. Jag gillar båda våra två stora öar ute i Östersjön, Gotland är bara lite krångligare att ta sig till än Öland med sin bro. Har aldrig besökt Gotland så tidigt på säsongen, jag hoppas att blåelden blommar vid havet, det är så vackert.
Eddie blev förresten SÅÅ fin, en riktigt snygg kille, bara domarna också tycker det nu då men det kan man aldrig vara säker på.

15 april Nu var det länge sen jag uppdaterade.

Våren har kommit, alla snö är nu borta förutom i något skuggläge, sjön har kvar lite issörja, flyttfåglar återvänder, ormvråksparet cirklar åter runt huset och skogsbrynet som är dess revir, talgoxarna bygger bo i äppelträdet i hundhagen. Blåsipporna under syrénbusken har blommat en stund liksom krokusarna i gräsmattan.
Hundarna har badat i översvämmade diken, ja alla utom badkrukan Dodde förstås.
Träningsrapporterna börjar droppa in, härligt att ni är igång igen.
Än har jag tyvärr inte fått besked om funktionsbeskrivningsdatum, kan i värsta fall få ställa in, det är inte lätt att få någon att ställa upp och komma hit och beskriva vid de få tillfällen som det handlar om men det är inget jag kan styra över tyvärr.

Har funderat på en kennelträff till sommaren om intresse finns.

Uffes planerade operation är nu idag avklarad. Knölen var en fettknöl så vi är så glada för det. Stackarn får nu gå med tratt minst en vecka. Allt ser bra ut, såren är inte alls svullna och han har ätit med sin vanliga aptit.
Goa Uffe var SÅÅÅ glad när vi kom till djursjukhuset i förmiddags, äntligen ut på något skoj tycktes han tänka men när jag kom tillbaka vid halv 5 så var han betydligt mer dämpad, kom ut på vingligare ben än vanligt och talade tydligt om för matte att "ta mig härifrån, de är inte snälla här"... Inte lätt att vara snäll och godtrogen vovve. I natt får gänget sova åtskillda från Uffe, han behöver få vara ifred och sova vilket han gör också.

17 mars Lilla Ester har fått ta plats på startsidan, helt pälslös efter fällning. Hon är så söt så trots avsaknad av päls, min mor har tagit bilden, Ester bor ju i Södertälje tillsammans med sin mor Agnes. Rapporterna jag får om Ester är så trevliga, en pigg, lekfull tjej som älskar mat. Full fart på promenaderna och duktig på att bära och hämta. Ger sig in i alla nya aktiviteter med liv och lust.

I går fick de sista två i gänget här bli vårfina, söndagen ägnades åt annat. Trimmade Tazza och Eddie. Eddie är inne i sin andra fällning i vinter men nu hoppas jag att grabben ska få lite päls till utställningssäsongen, det vore trevligt. Märkte igår också att vältrimmade tassar är lite känsliga för skarsnön som vi har ute just nu (visste jag iofs sedan tidigare men tänkte inte på det) så det får bli att gå på vägen där snön inte är så "vass".

15 mars Just nu har vi väl den mest underbara vårvinter man kan tänka sig. Solen strålar mest varje dag, vi är ute på härliga långpromenader, snön smälter och från taket droppar det. Kan det vara bättre! Passa på att njuta av det lilla i vardagen, det försöker vi göra, jag och vovvarna!
12 mars Trimning pågår!!! Två hundar klara och två kvar till söndag. Uffe fick börja på bordet och han är så cool, sover nästan när jag rakar och klipper tassarna på honom. Däremot att stå är lite jobbigt för honom med dåliga höfter men det blir inte så lång stund. Dodde var nummer två även han helcool på trimbordet, ligger snällt och står snällt när man klipper, kammar och fixar. De andra två får vänta till söndag, nu börjar det bli lite för skumt inne för att det ska bli snyggt det jag gör när jag står i farstun och trimmar.
Det är verkligen behövligt med genomgång och ordentlig trimning, nu när våren har visat sig så börjar leran på vägen tina fram och smutsen kommer med in, rakade tassar gör det så mycket lättare.
Vill någon ha hjälp med trimningen så säg bara till så fixar vi det, här finns både trimbord, klippmaskin och saxar.

Annars har vi varit på långpromenader och varit ute i det härliga vårvädret.
I eftermiddag rasade snön från taket på baksidan av huset ner, snö från halva taket ungefär och jag kan ju säga att det kändes i huset, det skakade till rejält och snön hamnade 5 meter ut på den snötäckta gräsmattan.

7 mars Våren stormade in här idag på förmiddagen, snö och is smälter på vägen, vatten rinner ur stuprören och snön rasar från taket. Fåglarna har startat sin vårserenad och vi har varit på en underbar långpromenad i det varma och soliga vädret.
Men nattemperaturen har legat mellan -23 och -15 grader den senaste veckan... BRRR!!!

I morgon säger vi GRATTIS till D-kullen, de fyller hela 3 år, vart har tiden tagit vägen...

Dodde bestämde sig i natt för att smyga upp i min säng, normalt sett så har jag inte hundarna i sängen men ibland kan någon få ligga i sängen med min tillåtelse men i natt som sagt smög Dodde sig upp. Han är en väldigt speciell herre, förra gången han låg i sängen så vaknade jag av en duns, det var Dodde som åkte i golvet, då hade han legat på rygg och helt sonika glidit ur sängen med huvudet före men det bekom honom inte alls så han ruskade på sig och ålade tillbaka upp i sängen för att mysa en stund till. I morse när han skulle ur sängen så tog han inte den normala vägen utan han ålade sig genom sänggaveln förbi garderoben, ja varför ska man göra som alla andra gör!?

27 februari Inte mycket att förtälja och det kan väl enkelt sammanfattas i ett ord: SNÖ!!
I dag har vi varit ute i skoterspår och pulsat samtidigt som blötsnön föll som en vit gardin men trevligt hade vi, jag och hundarna.
Efter hemkomst och lunch för Eddie så har vi hunnit med att klippa klor, de slits inte mycket nu på vintern.

Annars har det varit Karlstadresor, bokrea och IKEA, rätt trevligt.

Nej det går ingen nöd på oss än så länge, snön blir bortplogad med jämna mellanrum, skottningen i övrigt sköter jag själv. Kan ju inte klaga i år på vintern, både snö och kyla så det räcker men jag gillar faktiskt vintern, bara jag slipper ut och köra bil när det är som värst.

15 februari I dag har jag ägna tiden till att tillverka koppel, jaktkoppel/retrieverkoppel, snart finns en hel bunt till försäljning om någon är intresserad. Jag kommer att lägga ut bild när de finns färdiga.

Vår i luften, det känns att vintern är på väg bort, takdropp om dagarna och kallt om nätterna. Än får vi dras med vinter ett tag till men snart kommer våren.
Fast det är rätt skönt med vinter, kallt och snö, det är rent inne och man slipper stampat jordgolv.

I går var jag en tur till Arvika, GRK Värmland/Norra Dalsland hade årsmöte, trevligt och så god smörgåstårta. Välordnat som vanligt, synd att inte fler kommer. Malin med Dima är nu invald i styrelsen som suppleant, lycka till med uppdraget.

Än håller sig klådan borta så nu hoppas jag verkligen att vi blivit av med skabben för denna gång. Räv är det gott om så jag hoppas att det blir en liten avskjutning för det behövs nog just nu. Inga skabbiga rävar har varit synliga men det betyder ju inte att inte någon är smittad och sprider skabben, de kan ju vara "immuna" och inte klia sig.

Nu pockar vovvarna på uppmärksamhet, det är matdax!

10 februari Nu har jag badat hundarna i Sebacil 3 ggr och hoppas att de nu ska sluta klia sig och att skabben är borta. Tvättmaskinen går för högvarv, likaså torktumlaren så snart är alla hundfiltar, handdukar och mattor rena och fina och skabbfria. Hjälper inte detta tredje bad så får det bli ett besök hos veterinären, då behöver vi andra grejer som tar skabben. Roligt är det inte men rent och fint har jag ju nu kan jag ju säga.

Vintern håller i sig men i dag smälter isen på yttertrappen och det är blött så andra tider är på väg.

Hemsidan verkar krångla för en del att ladda ner, troligtvis Telia som krånglar någonstans. Telefonen har varit ur funktion då och då, liksom nummerpresentationen så det är fel lite här och var i Telias nät och tjänster.

Tazza fyllde 6 år i januari, börjar bli några år nu. Egentligen skulle hon behöva en alldeles egen familj som tog hand om henne. Hon skulle uppskatta mycket träning och säkert också tävling i lydnad och bruks. Fart finns det i henne, hon kan nog sätta bordercollies på plats när det gäller snabbheten.

23 januari I kväll kommer kylan krypande ute igen efter över en vecka med bara ett par minus och jätteskönt.
Januari närmar sig sitt slut och jag som tycker att det var jul alldeles nyssens...

Dodde har blivit fångad på bild stillaståendes och det hör inte till vanligheterna, titta in på hans egen sida.
Annars har det varit härliga långpromenader i vinterlandskapet. Men här har det börjat klias också, startade med Tazza för över en vecka sen, nu har Dodde kommit igång och även Eddie och till sist Uffe. Har letat ohyra men inte funnit något så igår bestämde jag mig för att det blir skabb-bad, Sebacil plockades fram och blandades iordning. Alla fyra indränkta och skulle ligga med tratt och torka, det blir en behandling till om knappt två veckor. Jag har haft det förr och känner igen symptomen, inte roligt men bara att fixa. Städning av hela huset tillkommer och mattor, filtar och annat hänger ute i kylan och får hänga några dagar, tvättmaskinen går varm med allt annat som ska rengöras.
Räv finns det gott om i trakten och antagligen är någon smittad. Även fina rävar kan bära på skabb, en del är "immuna" mot skabben och kliar sig därför inte.

14 januari Såg igår kväll åter på filmen Hästmannen, en underbar film om originalet Stig-Anders som lever som man gjorde förr på sin gård nere i Småland. Han sköter jordbruket med sina tre ardennerhästar, plöjer, harvar, sår och skördar, jobbar i skogen och lever på det som gården kan ge, vilket oftast inte är så mycket men han kan oftast äta sig mätt. Han ser ut som en liten tomte med sitt stora långa skägg och pratar en ålderdomlig småländska.

Nu har vi fått mildare väder och det gillar både jag och hundarna.

9 januari -18 grader på förmiddan, vattnet till köket fruset, både varmt och kallt. En sån här dag vill man bara dra täcket över huvudet och invänta våren. Några säkringsbyten senare och en näst intill livlös hårfön så fungerar vattnet igen... men hur länge???
Liiite varmare kan det väl bli nu, så där en  -12, -14 så det kan bli långpromenader och lite ordning. Städning är annars ett bra och effektivt sätt att hålla värmen, förutom de fårskinnstofflor som är obligatoriskt i mitt lilla torp om vintern...
8 januari Ännu ett röntgenresultat på E-kullen har kommit in, Ellens och åter A-höfter och fritt fram. Vilken fantstiskt kull ledmässigt sett.

GRATTIS till både Marika och Tina till fina tävlingar på My Dog!!

5 januari Årets höjdpunkter:

~ Lydnads-SM i Karlskrona. Marika och Nellie på 11:e plats i finalen

~ Eddies BIS-2-placering GRK Open Show i Rottneros

~ SLCh Wynntorps Caerwyn, äntligen Tina

~ SLCh Wynntorps Ada, det var ni så väl värda Kerstin

~ Wynntorps Callum och Rickard som tagit cert-poäng i elitspår

~ Ungdoms-SM Boden. Cissi och Diva slutade på 2:a plats med samma poäng som vinnaren

~ E-kullens röntgenresultat, toppen

~ Alla underbara ägare till Wynntorpare som varit ute på tävlingsbanan och kommer hem med fina resultat

5 januari Kallt, kallt, kallt!!! Termometern visar på -25 grader nu i kväll och det blir nog kallare i natt. Jag hoppas att min bil vill vara med i morgon då det är tänkt att bli en tur till Maria, Reducks kennel, och titta på hennes bedårande valpar.

Rådjurshistorien fortsätter idag...
Jag var ner och tittade idag igen och upptäckte något som jag missade igår... 10 meter från det första rådjuret låg ett rådjur till, det har antagligen dött först, kan vara räven som varit framme eller så har helt enkelt kylan och snön gjort sitt. Rådjur nummer två låg under en gran.
Denna kalla vinter gör att rådjuren inte får i sig mat tillräckligt, inte kan hålla värmen och då heller inte kan tillgodogöra sig näringen i den lilla mat de får i sig.
Naturen är spännande och intressant, ja kanske inte så kul för rådjuren men så går det till i det vilda. Ett intressant skådespel som naturen bjuder på alldeles inpå knuten, 25 meter fån min yttertrapp. Dessa båda rådjur ger nu en hel hög med andra djur chansen att överleva kylan. Jag har sett tre korpar här, en flock med kråkor, ett gäng med skator, småfåglar, lämningar efter mård eller vessla, eller kanske båda och så räv förstås. I dag var det inte så mycket fåglar som åt av kadavren men de har väl ätit sig mätta i ett par dagar och smälter maten.

4 januari Härligt väder idag. Mycket fåglar i trådgården av alla de slag av någon anledning. Vi tog en långpromenad, jag och tre av vovvarna, den fjärde är i slutet på höglöpet och det är lite väl synd om gossarna om hon är med. Promenaden avlöpte smärtfritt, enda mötet var med en häst och vagn, ja självklart med tillhörande kusk också, de hade bjällerkrans på så det lät så fint.

Solen sken och det var helt vindstilla, -13 gader kallt och hundarna var glada.
När vi var på vägen nedanför min stuga så såg jag fåglarna igen, flera kråkor, skator och småfåglar och dessutom minst tre korpar och vet man lite om skogens fåglar så vet man att där det finns korp finns även ett dött djur, annars ser man inte korp på så nära håll, de är skygga här ute i skogen. Så jag var ju bara tvungen att titta efter nä jag kommit hem.
Väl hemma släppte jag hundarna i hagen och tog mig en liten kort promenad i snön ner bakom mitt uthus genom komposthögen där jag tippar av alla löv och allt gräs och kvistar och grenar sommartid. Och där, precis nedanför komposthögen, 10 meter bort låg ett dött rådjur. Det var relativt välätet, maginnehållet var i stort sett borta liksom delar av bakdelen men ändå var det rätt intakt. Stelfruset konstaterade jag efter att ha petat på det med kängan men luktade gjorde det om vominnehållet som fåglarna höll på att äta resterna efter.
Jag såg inga synliga skador runt hals eller på huvud vilket det brukar bli när lodjur och räv varit framme. Rådjuret låg inte där i går kväll, det måste ha hamnat där under natten. Kan vara räv som tagit det men det kan också vara ett äldre djur som helt enkelt dött där, jag har haft ett rådjur i trädgården nu i över en vecka som krafsat fram gräs och annat ätbart, vilket kan tyda på ett djur som hade svårt att klara sig.

Rådjuret får ligga kvar, det kommer att ha försvunnit om några veckor, djuren i naturen lämnar inget ätbart kvar, nu får både större kråkfåglar och småfåglarna något att kalasa på ett tag, räven kommer nog att ta för sig den med.

 
1 januari Nytt år - nya möjligheter!
Gamla händelser finner du under respektive år längst ner på sidan.

Önskar att jag kunde åka till MyDog i Göteborg nästa vecka. Både Tina med Rosso och Marika med Nellie ska tävla och jag tror att det blir jättespännande. Debut för Tina och Rosso inomhus men det går nog bra tror jag. Vi håller i alla fall tummarna här hemifrån.
Jag har faktiskt tävlat inomhus vid ett tillfälle i en mässhall, det var Stockholmsmässan i Älvsjö men inte "Stora Stockholm" i december utan "Lilla Stockholm" som går i påskhelgen. Klassen var faktiskt lydnadsklass I och dömde gjorde dåtidens stora domarmogul Bo Jonsson. Och jo vi tävlade i "stora ringen" fast den var inte så stor då och finalerna gick inte där men det var utställningsringar runt om. Hunden jag tävlade med var min Eccqus, den mest underbara hund att tävla med, han gjorde alltid sitt bästa och var otroligt följsam. Denna tävling var dessutom vår debuttävling, på den tiden var jag modig. Jag hade tränat själv mest, lite hjälp av kompisar, inte gått några kurser men tävlade gjorde vi och mycket beröm fick vi, det slutade med en andraplacering på 180,5 poäng och jag var SÅÅ lycklig på tågresan hem, ja för vi åkte pendeltåget förstås. Fick höra senare av en bekant som var med på kvällens domarbankett att domare Bo Jonsson hade pratat länge om oss, sällan han hade dömt ett så trevligt ekipage och en så följsam hund i klass I.

Så våga ge er ut och tävla, att göra bort sig är inte att misslyckas, det är att våga!!

7029 besökare kom vi upp i förra året, 2009, på hemsidan. Inte rekord men väldigt bra trots att jag inte hade någon valpkull 2009, för med det stiger antalet besökare lavinartat.