Tillbaka

 

Mitt hundkunnande


Jag har under åren inhämtat en del kunskap men som tur är blir man ju aldrig fullärd utan kan fortsätta vara nyfiken på nya saker hela livet.

Redan innan jag hade egen hund var jag mycket aktiv inom Södertälje hundungdom. Jag var där under olika perioder både sekreterare och ordförande och gick på funktionärsutbildningar.

Kurser med egen hund har jag hunnit med några men inte så många.

Under åren har jag även utbildat mig inom Svenska Blå Stjärnan till djurvårdare, här är det dock lantbrukets djur det handlar om så som kor, grisar, får och fjäderfä. En bra utbildning för den djurintresserade. Efter dessa kurser kan man skriva avtal inom totalförsvaret som just djurvårdare.

Exteriörutbildning har jag genomgått både inom Golden retrieverklubben och Svenska Kennelklubben (steg 1+2), dessutom har jag under många år ställt ut egen hund.
Trimkurser för golden retriever har jag genomgått för några av de bästa vi har inom rasen att presentera hund.
En del övrig kunskap inom pälsvård på lite olika raser har jag fått genom praktik på hundtrim med specialitet pudel under 6 månader och som kennelpraktikant hos Stig och Vivian Ahlberg, kennel Ragtime (airedaleterrier) samt kennel Vivihill (mellanpudel o cavalier) under en kortare men mycket givande tid. Stig skrev Black Jacks krönika under ett flertal år i tidningen Hundsport och hade mer än 50 års erfarenhet av airedaleterrier och var en ofta anlitad exteriördomare både i Sverige och utomlands samt författare.

Jag är diplomerad instruktör inom Svenska Spaniel och Retrieverklubben och får ha valpkurser och allmänlydnadskurser.

Jag har genomgått GRKs uppfödarutbildning, både den gamla och den nya.

Jag har gått M1, första steget mot mentalbeskrivningsfigurant.

Jag är utbildat testledare för funktionsbeskrivning på golden retriever.

Jag har 15 högskolepoäng i etologi, Hundens beteendebiologi 1+2, Linköpings universitet.

Jag har hållit på med hund så länge jag kan minnas, det började med collie och sen Golden retriever sedan 1987.

Jag har under ett flertal år varit mycket aktiv i Årjängs Brukshundklubb där jag även suttit som ordförande samt PR/Info-ansvarig och tidningsredaktör men har nu lagt detta åt sidan för en tid.

Nu för tiden har jag 5 hundar som skall tränas och tiden räcker inte till allt. Jag försöker starta de egna hundarna på prov, lydnad och jakt och meritera dem på utställning.