Startsida Framtiden

Köpa valp hos mig...
Bonussystem

Går du i valpköpartankar? Läs då detta

Att vara hundägare är en livsstil och ett heltidsintresse för hela familjen.

En Golden retriever är ursprungligen en apporterande fågelhund, en typ av jakthund och det bör man veta när man köper en hund av denna ras.

Mina hundar är aktiva arbetsglada Golden retriever som kräver en del av sina ägare. Jag säljer mina valpar med förtur till dig som vill ha en kompis att jobba med, tex. inom jakt, jaktprov, apportering, bruks, eftersök, viltspår, lydnad, agility mm. Jag ser gärna att du i framtiden vill starta på prov och meritera din hund.

Mina hundar bor med mig i mitt torp, de är familjehundar. Mina valpar föds och växer upp i torpet tillsammans med resten av flocken och mig. Jag har varken hundhus eller hundgårdar. Valparna är vana vid alla normala vardagsljud som förekommer i ett hem.

Som uppfödare känner jag ett stort ansvar för de hundar jag föder upp och det är för mig mycket viktigt att hundarna hamnar i bra hem. Det är också mycket viktigt att du som valpköpare blir nöjd med din valp så hundinnehavet blir så trevligt som du har tänkt dig.
För att detta ska uppnås krävs det vissa förutsättningar. Som uppfödare ställer jag vissa krav på dig som valpköpare. När man nu tagit det stora beslutet att välkomna en valp som ny medlem av familjen vill jag att du tänker igenom vad det innebär för dig och din familj. Du bör vara medveten om att en valp tar mycket tid i anspråk, att den inte kan lämnas ensam i början och inte bör vara ensam längre stunder under lång tid framöver. Det är som att få ett barn i familjen när det gäller tid och arbete.

Här följer några frågeställningar som jag tycker att familjen ska läsa och tänka igenom ordentligt hemma.

 • Är det denna typ av Golden retriever som vi tänkt oss och som kan fungera i vår familj?
 • Har vi tillräckligt med tid som krävs för en hund i familjen? En valp ska fostras och kräver tid och man får den hund man förtjänat brukar man säga.
 • Hunden är ett flockdjur och en familjemedlem, den kan inte lämnas ensam 10-12 timmar om dagen. Hur löser ni detta i er familj?
 • Er nya familjemedlem kräver uppmärksamhet, kärlek och omvårdnad i 10-15 år framåt, är ni beredda att ge den det?
 • Den lilla valpen ni får hem vid 8 veckors ålder har en bit kvar innan den blir vuxen. Valpen du hämtar hos uppfödaren är ännu inte rumsren och behöver träning i detta. Har ni funderat över att den lilla valpen faktiskt smutsar ner, tuggar sönder saker och kissar/bajsar inne?
 • Till er som har barn: En hund köper man för hundens skull inte som leksak till barnen eller som en del uttrycker det: "Det är så bra för barnen att växa upp med hund". Visst är det bra för barnen men målet måste vara hunden i sig och barnen måste lära sig umgås på ett bra sätt med den lilla valpen på valpens villkor. Det måste finnas en vuxen som har ansvaret för familjens hund.

Krav på dig som valpköpare

Jag har vissa krav på dig som köper valp av mig, dessa krav är:

 • Att du går på kurs med din hund: valpkurs, fortsättningskurs/allmänlydnadskurs och gärna även en apporteringskurs och/eller viltspårkurs när åldern är rätt. Anmäl dig i tid, det kan vara köer till kurserna. Det jobb man lägger ner på sin valp/unghund har man igen under hela hundens liv så det är en klok investering.
 • Att du röntgar hundens höftleder och armbågar samt ögonlyser din hund vid omkring 1 års ålder.
 • Att du vid ca 1 års ålder deltar på en funktionsbeskrivning som ingår i valppriset. Det är en avkommebedömning som görs på hela kullen och jag anordnar det här hemma som en valpträff.
 • Att du låter mentalbeskriva din hund när jag tycker att det är lämpligt mellan 12-24 månaders ålder. Jag samordnar detta för hela kullen på en brukshundklubb i min närhet.

Vid leverans är valpen

 • 8 veckor gammal
 • avmaskad ett flertal gånger
 • veterinärbesiktigad
 • vaccinerad mot parvovirus, HCC samt valpsjuka
 • ID-märkt med chip
 • registrerad i Svenska Kennelklubben, registreringsbevis medföljer

Med valpen följer givetvis SKKs köpeavtal.

I priset ingår mat- och skötselråd, valpväska, visselpipa, retrieverkoppel, medlemskap i rasklubb, valpträffar i mån av intresse, funktionsbeskrivning runt 1 års ålder och plats på mentalbeskrivning men här tillkommer anmälningsavgiften.

Hos mig är det jag som väljer vilken valp du kommer att få i kullen, jag lever med dessa valpar dygnet runt och vet mest om dem, självklart får du gärna komma med önskemål och vi diskuterar givetvis vad för hund som kan passa dig och dina mål. Jag vill träffa blivande valpköpare vid minst ett tillfälle innan valpköp, gärna två, för att vi ska ha en chans att lära känna varandra lite mer innan valpköpet. Det går bra att komma på besök redan innan valparna är födda för att i lugn och ro bekanta sig med mig och mina hundar.

När vi är överens om köp och valparna har blivit omkring 6 veckor så betalar du en handpenning på valpen. Detta för att vi ska vara säkra på att vi är överens. Skulle du som köpare dra dig ur affären så återbetalas inte handpenningen (om det inte gäller mycket speciella orsaker och då krävs läkarintyg eller liknande).

Jag tycker att du bör förbereda dig innan valpens hemkomst genom att läsa böcker, fråga mig gärna om lämpliga boktips, kanske gå en "köpa valp"-kurs som en del brukshundklubbar runt om i landet anordnar för blivande valpköpare och se dig om efter lämpligt ställe att gå på valpkurs.

Jag anordnar valp- och träningsträffar regelbundet för mina valpköpare om intresse finns och avstånden inte blir för långa.
Jag hjälper dig gärna med träningstips, trimning och annat som du vill ha hjälp med. Jag anordnar valpkurser för er som inte bor för långt bort.
Även viss "träning"/hjälp hemma hos dig kan ordnas om inte avståndet är för långt mot viss ersättning.

Naturligtvis ställer jag upp med tips och råd efter bästa förmåga, ring gärna................hellre en gång för mycket........................

Jag som uppfödare:

 • har deltagit i Golden retrieverklubbens uppfödarutbildning
 • har deltagit i SKKs exteriörbedömningsutbildning
 • följer SKKs rekommendationer
 • är diplomerad instruktör inom SSRK